Veiligheid in en rond de molen

Inleiding

Het bestuur van Molenzorg Vlaanderen vzw wil in navolging van de Nederlandse vereniging De Hollandsche Molen de veiligheidssituatie in en rond Vlaamse molens op een hoger plan brengen. Molens zijn immers open werktuigen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Aan de andere kant mag de molen als historisch monument geen geweld worden aangedaan. In de Nederlandse situatie is gebleken dat met vaak simpele voorzieningen en/of afspraken veel menselijk leed voorkomen kan worden. De leidraad is: voorkomen is beter dan genezen!
Recente ongelukken in Vlaanderen en Nederland hebben ons geleerd dat het werken met molens door vrijwilligers en het bezoek aan werkende molens niet zonder risico’s is. Deze risico’s zijn, zoals nu al in Nederland is bewezen, echt te beteugelen zonder inbreuk te maken op het monument en het molenaarschap. Het gaat vaak om zaken zoals betere hekken, leuningen, afscheidingen, maar ook bijvoorbeeld om procedures en instructies voor bezoekers.
Molenzorg Vlaanderen vzw is van mening dat beter is dat het molenveld zelf snel met goede ideeën aan de slag gaat, dan dat “ambtelijke molens” het heft op de molens in handen nemen. Te verwachten valt dat Europese regelgeving de Belgische autoriteiten tot actie zullen dwingen om op dit terrein met wettelijke maatregelen te komen. Daarnaast gaan verzekeringsmaatschappijen op gebied van preventie steeds hogere eisen stellen.

Uitvoering

Op aanvraag zal een gediplomeerde vrijwillige molenaar uw molen bezoeken. Hij zal speciaal letten op de veiligheidsrisico’s. Vreemde ogen hebben geen last van ingeroeste en ingesleten patronen die een veiligheidsrisico kunnen veroorzaken. Van zijn bevindingen wordt een rapport opgemaakt en zal dit met de betreffende molenaar en eigenaar besproken worden op welke punten de veiligheid met welke middelen verbeterd kan worden. Daarna is het een zaak voor de verantwoordelijk molenaar en de moleneigenaar om de gezamelijk de voorgestelde aanpassingen in uitvoering te nemen.
Deze molenbezoeken en -rapporten zijn kosteloos. Voor nadere info en aanvragen: Molenzorg Vlaanderen vzw, p.a. Bruggestraat 74, 8830 Hooglede, tel. 051-20 37 78, fax 051-24 00 03, e-mail: info@molenechos.org.
Sinds september 2004 is een samenvatting van het modeldocument “Risico Inventarisatie en Evaluatie voor molens” van De Hollandsche Molen te lezen op de website www.rie.nl.

Oproep

Molenzorg Vlaanderen vzw roept u op om uw veiligheidstips, voorzien van uw naam en welke molen het betreft, in te sturen via het e-mailadres info@molenechos.org. De beste tips komen in aanmerking voor publicatie in het Vlaamse molentijdschrift Molenecho’s.
Voor informatie over het Nederlandse veiligheidsproject van De Hollandsche Molen, kunt u klikken op de Arbo-pagina van de website www.molens.nl
Hieronder twee voorbeelden uit de Nederlandse praktijk op de stellingmolens Het Fortuin te Arnhem en De Nieuwe Molen te Veenendaal.


Copyright: © 2001 - 2024 Molenecho's, All rights Reserved.