Molenechos's Homepage Molenechos.org

Pollinkhove (Lo-Reninge), Vlaanderen - West-Vlaanderen

Bestaande molen

Karakteristiek

Naam
De Sterke Beer, Demols molentje
Ligging
Vrijestraat 1
8647 Pollinkhove (Lo-Reninge)
Vlaanderen - West-Vlaanderen
Geo positie
50.980190, 2.721662 (Google Streetview)
Eigenaar
Berre Demol, Pollinkhove
Gebouwd
2022-2023
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Kenmerken
Een mol als windvaan
Gevlucht/Rad
Houten roeden uit één stuk, 9,20 meter
Inrichting
1 steenkoppel, buil (in de kombuis), pletter, zaagmachine, slijpsteen
Toestand
Maalvaardig
Bescherming
niet,
Molenaar
Berre Demol, Pollinkhove
Openingstijden
Op aanvraag: tel. 0472 21 48 07, e-mail: berredemol98@ gmail.com
Database nummer
9444
© Marnix Bogaert,16.07.2023

Beschrijving / geschiedenis

"De Sterke Beer" of het "Demols molentje" is een maalvaardige staakmolen op schaal 1/3, gelegen in de Vrijestraat 1 in Pollinkhove (Lo-Reninge).

De molen werd gebouwd in 2022-2023 door de molenbouwers Ronny en Berre Demol (vader en zoon). Daarom heeft de windvaan de vorm van een mol. Het molentje is gebouwd als een ultiem eerbetoon aan hun zoon en broer Bert Demol (37 jaar), gewezen molenmaker die op 22 november 2021 onverwacht overleed ten gevolge van een longembolie. De benaming “De Sterke Beer” verwijst naar hem.

De molen maalt graan voor eigen verbruik en is ook uitgerust met een (haver)pletter, een zaagmachine en een slijpsteen.

De vier bakstenen teerlingen zijn met arduinsteen belegd. De kruisplaten en schoren in het gebint zijn stevige balken van azobe. De kruisplaatkoppen zijn met beugels verankerd in de zijkanten van de teerlingen. Eikenhouten staak met versiering boven de kruisplaten.

De eikenhouten molenkast heeft een beplanking van Russische lariks en weegt zonder trap, gebint en wiekenkruis 2,4 ton. Er is één zolder met een halfzolder voor de maalstoel. Op de linkerzijweeg is een kombuis aangebracht waarin een buil geplaatst is. De molenkap (type zadeldak), het luikapje, de windweeg en de aanliggende gevel van de kombuis zijn met cederhouten schalies belegd.

De larikshouten roeden zijn 9,20 meter lang, uit één stuk gemaakt en over ruim de helft aan de binnenzijde versterkt met ijzeren profielen. Windplanken met goede opstand. Hekwerk met 20 hekstokken per eind met vrij vlakke zeeg wat de draaisnelheid ten goede komt. Typisch Vlaamse rode zeilen.

Stalen, groen-wit geschilderde askop.

Bilingahouten buitentrap met 11 treden en met leuningen aan weerszijden. Staart met relatief lange loopschoren.

Het interieur is heel vernuftig gemaakt. Door het unieke overbrengingssysteem kan toch een behoorlijke meelproductie bekomen worden voor een staakmolen op schaal een derde.

Het iepenhouten vangwiel op de houten bovenas telt 36 kammen, heeft cirkelvormige versieringen en het inschrift “2022 / RONNY - DEMOL - BERRE”. Het drijft de lantaarn met 14 houten spillen op de ijzeren koningspil aan.

Deze spil kan uitgezet worden om geheel los te draaien. De lantaarn kan ingezet worden om enkel de spil aan te drijven.

Het ronde onderste deel van de koningspil steekt door de holle staak en draait in een taats in een balk op de kruisvormige betonplaat onder de molen.

Vlak onder de lantaarn op de koning zit het groot sterrewiel waarvan de 30 kammen grijpen in de 25 kammen van het kleine sterrewiel op het staakijzer voor de  aandrijving van de vrij dikke loper van het steenkoppel met diameter 65 cm: een koppel kunststenen met een excentrisch rechtpandscherpsel, afkomstig uit een kleine hoevemaalderij. De kammen van de wielen zijn van beuk of van es.

Het groot sterrewiel kan uitgezakt worden zodat het de loper niet meer aandrijft.

Er is een onderaandrijving met twee in elkaar werkende poppewielen met poulie-aadrijving van de (haver)pletter, de zaagmachine en de slijpsteen.

Het vangsysteem omvat onder meer een houten blokvang of Vlaamse vang rond het vangwiel, een ijzeren vangbalk, een ijzeren vangsabel en een kleine maar brede houten vangtrommel.

Op het uiteinde van de ijzeren leias (luias) zit een gaffelwiel met 8 houten gaffels.

Het molentje kan op afspraak bezocht worden na afspraak met eigenaar-molenaar-molenbouwer Berre Demol,  tel. 0472 21 48 07,  e-mail: berredemol98@ gmail.com Het molentje kreeg al ruime persaandacht (Krant van West-Vlaanderen, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws) en was bijna een minuut lang in beeld vanuit de helikoper tijdens de wielerklassieker Gent-Wevelgem (VRT, Eén, zondag 26 maart). De inhuldiging - op uitnodiging - wordt voorzien in de zomer van 2023.

Maarten OSSTYN

Aanvullende informatie

- Philippe Verhaest, "Vader en broer eren overleden Bert (37) met uniek bouwwerk. Die molen is net als 'broere': sterk en onverzettelijk", De Krant van West-Vlaanderen, 24.03.2023, p. 1, 3.
Berre en Ronny Demol bouwden een molen van 9 meter hoog voor hun overleden broer en zoon Bert. © Joke Couvreur
Anderhalf jaar geleden stond de wereld van al wie Bert Demol graag zag, helemaal stil. De geliefde dertiger overleed in november 2021 compleet onverwacht aan de gevolgen van een longembolie. Zijn dood liet een gapende leegte achter, maar Bert leeft verder in de harten van zijn familieleden. Zijn broer Berre (24) en vader Ronny (62) uit Lo-Reninge bouwden nu ook een tastbare herinnering: een negen meter hoge, werkende windmolen. “Als ultiem eerbetoon aan ‘broere’. Nu hopen we dat De Sterke Beer in beeld zal komen tijdens Gent-Wevelgem. Bert zou zó content zijn…”

22 november 2021: het gezin en de familie van Bert Demol daveren op zijn grondvesten. De 37-jarige kerngezonde kraanmachinist wordt door een longembolie getroffen en overlijdt compleet onverwacht. Zijn echtgenote Joni, dochtertje Jienne (4), ouders Ronny (62) en Els Vanwachtendonck (59), broers Ben (33) en Berre (24) en zus Bieke (37) blijven verslagen achter. Hun rots in de branding was er niet meer.
“We konden het niet geloven”, zeggen Ronny en Berre. “Bert was de grootste leutemaker van de familie. Een gezellige mens en levensgenieter, maar ook een keiharde werker. Hij was gediplomeerd lasser, maar werkte als kraanmachinist bij GRWestkust Diksmuide. Daarvoor was hij acht jaar als molenbouwer aan de slag, net als wij. Molens waren onze gezamenlijke passie.”
Bert op de schouders
Dat de hechte familie Bert niet wou en kon vergeten, was meteen duidelijk. “Broere is misschien niet meer fysiek bij ons, hij zit diep in ons hart. Elke dag. Maar we wilden meer doen.”
Meer, dat werd een 9,20 meter hoge operationele windmolen, volledig door Berre en Ronny zelf gebouwd. “Ik speelde al langer met het idee om een eigen molen, weliswaar op schaal, bij mij thuis in Pollinkhove (deelgemeente van Lo-Reninge, red.) op te trekken. De dood van Bert bracht alles in een stroomversnelling.”
“Nu hopen we dat De Sterke Beer in beeld zal komen tijdens Gent-Wevelgem. Bert zou zó content zijn…”
Amper een maand na Berts overlijden begon Ronny de eerste plannen te ontwerpen, in februari vorig jaar kregen de eerste onderdelen vorm. Een jaar later torent De Sterke Beer, zoals de windmolen gedoopt werd, fier boven het weidse polderlandschap uit.
“De naam is een verwijzing naar Bert. Mijn broer was een beer van een kerel, iemand met enorm veel kracht, onverzettelijk. En je kon altijd op hem rekenen. Je kan niet geloven hoe goed het voelt om Berts molen te zien fonkelen.”
Sinds vorige week is de windmolen volledig afgewerkt. “Hoeveel uren er zijn ingekropen? Dat mag je niet vragen”, glimlachen vader en zoon. “Al onze vrije momenten hebben we eraan gespendeerd. Na onze dagtaak bij de Gentse molenbouwer Boers & Peusens werkten we hier gewoon verder. Met een duidelijk doel voor ogen: De Sterke Beer afwerken. Bert zat al die tijd op onze schouders.”
Eerste broodje al gebakken
De windmolen is op één derde schaal van een groot exemplaar gebouwd, maar de wieken torenen nog ruim negen meter boven de velden uit. “Het is inderdaad een uit de kluiten gewassen constructie. Onze molen weegt om en bij de vierduizend kilo en elke plank, schroef en nagel hebben we door onze handen zien passeren.”
“En hij werkt ook perfect. Het eerste graan is al gemalen - met het bidprentje van Bert dat goedkeurend toekeek - en daarmee heeft zus Bieke een broodje gebakken. De hele familie heeft er enkele sneetjes van gekregen. De windhaan bovenop de molen hebben we trouwens vervangen door een mol. Een verwijzing naar onze familienaam.”
“Het eerste graan is al gemalen en daarmee heeft onze zus Bieke een broodje gebakken. De hele familie heeft er enkele sneetjes van gekregen”
Om het verhaal wat kracht bij te zetten, heeft Berre een Facebookpagina opgericht, maar dit weekend willen ze De Sterke Beer in de koers krijgen. Letterlijk. “Gent-Wevelgem passeert op amper vijfhonderd meter van onze windmolen”, klinkt het.
“Via de Romanestraat in Lo-Reninge zoeven de coureurs hier voorbij, we hopen dat de helikopter van de VRT onze molen spot en in beeld brengt. Een mooier eerbetoon voor Bert kunnen we ons niet inbeelden. Hij zou zó content zijn.”
“Duimen, meer kunnen we niet doen. Hopelijk leest Karl Vannieuwkerke mee. Als kind van de streek kan hij misschien een goed woordje voor ons doen.”
Deze zomer volgt nog een officiële inhuldiging van De Sterke Beer. “Dan zullen we een pintje drinken op Bert. En de molen in volle glorie aan iedereen tonen.”

- Gudrun Steen, "Windmolen 'Sterke Beer' in beeld tijdens wielerklassieker Gent-Wevelgem: "Tranen in mijn ogen", Het Laatste Nieuws, 26.03.2023.
Als eerbetoon aan zijn overleden broer bouwde Berre samen met zijn vader Ronny Demol een molen te Pollinkhove © Benny Proot.
De droom van Berre Demol (24) is uitgekomen: windmolen ‘Sterke Beer’ is in beeld gekomen tijdens de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Berre bouwde de molen eigenhandig met zijn vader Ronny (62), als eerbetoon aan zijn broer Bert die in november 2021 totaal onverwacht overleed.
Het was een schoon beeld tijdens de uitzending van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem. In het kleine dorpje Pollinkhove zoomde de filmploeg in op windmolen ‘Sterke Beer’. Commentator Karl Vannieuwkerke vertelde het verhaal van de familie Demol die de imposante constructie had gebouwd als blijvende herinnering aan Bert die in november 2021 in zijn slaap overleed na een longembolie. “Als grote wielerfan leek het me fantastisch om ‘Sterke Beer’ in beeld te zien. Toen die helikopter overvloog, kon ik mijn tranen niet bedwingen. Mijn broer, echtgenote, Berts vrouw en dochtertje en Berts beste maat, vrouw en kindje stonden te zwaaien en ik deed natuurlijk mee. We zijn zo trots! En nu gaan we pinten pakken. Mijn dag kan niet meer kapot.”

- Jesse Van Regenmortel & Thijs Pattyn, "Zijn vader en broer bouwden een molen om overleden Bert te herdenken, nu hopen ze die te zien tijdens Gent-Wevelgem: 'Zou het ultieme eerbetoon zijn'", Het Nieuwsblad & Gazet van Antwerpen, 26.03.2023.
Bert Demol (37) uit Lo-Reninge stierf heel plots, aan een longembolie. Nu, bijna anderhalf jaar later, zijn Ronny en Berre, zijn vader en zijn broer, klaar met hun eerbetoon: een levensechte windmolen, gebouwd bij het ouderlijk huis. De kers op de taart volgt hopelijk dit weekend. “Gent-Wevelgem passeert hier. Onze molen, met draaiende wielen, tijdens de koers op televisie: dat zou het ultieme eerbetoon aan Bert zijn.”

- Fauve Martinez, "Familie bouwt molen om overleden broer en zoon te herdenken:  "In beeld komen tijdens Gent-Wevelgem is het ultieme eerbetoon",  Radio 2, 27.03.2023  (gefilmd vanuit de helikopter door Dries Pattyn, commentaar Karl Vannieuwkerke).
Tijdens de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem is een levensechte windmolen in beeld gekomen in Lo-Reninge. De molen werd gebouwd door Ronny Demol en zijn zoon Berre om hun zoon en broer Bert Demol te herdenken die onverwacht stierf aan een longembolie. "Dit is het ultieme eerbetoon", reageren ze.
Zondag om 13 uur kon iedereen de levensechte molen van de familie Demol in Lo-Reninge live bewonderen tijdens de wielerklassieker Gent-Wevelgem. De molen is een eerbetoon aan de 37-jarige Bert Demol. Anderhalf jaar geleden stierf hij heel onverwacht aan een longembolie. Omdat Bert afkomstig is uit een familie van molenbouwers, bouwden zijn vader Ronny en zijn broer een molen naast het ouderlijk huis.
"In beeld komen tijdens Gent-Wevelgem zou het ultieme eerbetoon zijn", vertelde de familie. Die droom kwam in vervulling toen de molen plots vanuit de lucht gefilmd werd. "Ah! Dit is De Sterke Beer, blij dat hij in beeld wordt gebracht", reageerde commentator Karl Vannieuwkerke, "Hij is gebouwd ter ere van Bert Demol. Toen hij overleed aan een longembolie bleef de familie verweesd achter. Vader Ronny en Berre hebben hier hun hart en ziel in gestoken."
"Enorm trots"
Op de livebeelden zie je de draaiende wieken van de molen met daarnaast de familie van Bert. "Zwaai maar eens goed, knap gedaan mannen", vervolgt Karl. Voor broer Berre was het een moment uit de duizend. "Zot, echt zalig! Van verdriet voor mijn oudste broer naar uiterste trots en voldoening. We zijn enorm preus", reageert hij.

Literatuur

Maarten Osstyn, "'De Sterke Beer' van Pollinkhove", Molenecho's, jg. 51, 2023, 1, p. 31-32.

Persberichten
- Philippe Verhaest, "Vader en broer eren overleden Bert (37) met uniek bouwwerk. Die molen is net als 'broere': sterk en onverzettelijk", De Krant van West-Vlaanderen, 24.03.2023, p. 1, 3.
- Jesse Van Regenmortel & Thijs Pattyn, "Zijn vader en broer bouwden een molen om overleden Bert te herdenken, nu hopen ze die te zien tijdens Gent-Wevelgem: 'Zou het ultieme eerbetoon zijn'", Het Nieuwsblad & Gazet van Antwerpen, 26.03.2023.
- Gudrun Steen, "Windmolen 'Sterke Beer' in beeld tijdens wielerklassieker Gent-Wevelgem: "Tranen in mijn ogen", Het Laatste Nieuws, 26.03.2023.
- Fauve Martinez, "Familie bouwt molen om overleden broer en zoon te herdenken:  "In beeld komen tijdens Gent-Wevelgem is het ultieme eerbetoon",  Radio 2, 27.03.2023  (gefilmd vanuit de helikopter door Dries Pattyn, commentaar Karl Vannieuwkerke).

Overige foto's

De Sterke Beer, Demols molentje, Pollinkhove (Lo-Reninge), Denis Van Cronenburg, 21.04.2024 | Database Belgische molens
© Denis Van Cronenburg, 21.04.2024
De Sterke Beer, Demols molentje, Pollinkhove (Lo-Reninge), Marnix Bogaert,16.07.2023 | Database Belgische molens
© Marnix Bogaert,16.07.2023
De Sterke Beer, Demols molentje, Pollinkhove (Lo-Reninge), Marnix Bogaert,16.07.2023 | Database Belgische molens
© Marnix Bogaert,16.07.2023
De Sterke Beer, Demols molentje, Pollinkhove (Lo-Reninge), Marnix Bogaert,16.07.2023 | Database Belgische molens
© Marnix Bogaert,16.07.2023