Meerdonk (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht), Vlaanderen, Oost-Vlaanderen
- Naam
- Molen van Salegem, Molen van Zalegem
- Ligging
Zalegemdijk
9120 Meerdonk (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Vlaanderen - Oost-Vlaanderen
- Gebouwd
- voor 1500
- Verdwenen
- ca. 1580, oorlog
- Type
- Staakmolen
- Functie
- Korenmolen
- Bescherming
- niet,
- Database nummer
- 8447
Karakteristiek
Beschrijving / geschiedenis
De Molen van Salegem of Zalegem was een houten korenwindmolen was een windmolen in de omgeving van Zalegemdijk. Mogelijk was de molen in het bezit van het klooster van Salegem of Saleghem, een kluis van de abdij van Drongen, gelegen aan de huidige Kempbroekstraat in Sint-Gillis-Waas.
De staakmolen werd gebouwd voor 1500 en vond - net zoals het genoemde klooster - zijn vernieling tijdens de Troebelen rond 1580. In 1584 werd de hele Wase-polder onder water gezet ter verdediging van Antwerpen. Eb en vloed kregen zo tot in 1609 vrij spel en er ontstonden diepe geulen die na het herstel van de dijken in het landschap achterbleven als kreken en wielen.
De ontstane kreekplassen, poelen en verbindende watergangen vormen thans nog altijd het zogenaamd Saleghem Krekengebied, een natuurgebied op de grens van de vroegere gemeenten Sint-Gillis-Waas, Meerdonk en Vrasene. Aan de kreken ligt 24 hectare aaneensluitend natuurgebied wat voor het publiek toegankelijk is en beheerd wordt door Natuurpunt Waasland Noord.
Lieven DENEWET
Literatuur
Archieven
Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 1167 (VZ1 - 1167), Kaart van de eigendommen van het Gentse Sint-Agnesklooster in Vrasene, opgemaakt door J. Van Puyvelde, landmeter, 1663. 1 blad (58 x 44 cm)
Rijksarchief Beveren, GOA 44/1 Oud archief van Vrasene - Sint-Gillis-Waas, nr. 443, kohier van de landen en hofsteden, molens en jaarlijkse pacht van tienden begonnen in 1783, 2e deel.
Werken
F. De Potter & J. Broeckaert, "Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaandere, reeks III, dl. 4, Gent, 1881.
J. De Wilde, "De groei der Waassche dorpen: Vrasene", Annalen van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, 52/1, 1941, p. 33-51.