Boezinge (Ieper), Vlaanderen, West-Vlaanderen
- Naam
- Molen Debacker
- Ligging
- Moortelweg 7
8904 Boezinge (Ieper)
noordzijde
Vlaanderen - West-Vlaanderen
- Gebouwd
- 1910
- Verdwenen
- 1914, oorlog
- Type
- Anders
- Functie
- Korenmolen
- Bescherming
- niet,
- Database nummer
- 5198
Karakteristiek
Beschrijving / geschiedenis
De Zonnebeekse werktuigkundige Henri Hoflack bouwde in 1910, naast de stoommaalderij van Leonard Debacker, in 1910 een 24 m hoge ijzeren toren die met een windrotor of windroos was uitgerust, zoals hij dat eerder dat jaar ook al had geplaatst op de kuip van de nog bestaande Brouckmolen in Beveren-aan-de-IJzer. Op die manier konden de maalstenen in de maalderij niet alleen op windkracht malen maar kon tezelfdertijd ook de graandorsmachine aangedreven worden.
De boerderij van Leonard Debacker was in 1910 in het bezit van de weduwe en kinderen van Emiel Leopold Maria de Thibaut de Boesinge-Frennelet te Brugge ("construction d'une meunerie mue par un moulin à vent"). De hoeve stond aan de noordzijde van de Moortelweg (nr. 7).
In De Belgische Molenaar van 5 november 1910 lezen we volgend opmerkelijk bericht onder de titel "Windmotoren": "Wij vernemen dat de nieuwe verbetyerde windmotor geconstrueerd door Mr. H. Hoflack, werktuigkundige te Zonnebeke, waarvan wij in 't begin dezes jaars afbeelding en beschrijving gaven, geplaatst te Beveren, op den IJzer, nog altijd tot uiterste voldoening van den molenaar werkt.
Nu is er weer een opgesteld bij Mr. Leonard Debacker, te Boesinghe, die eveneens den maker eer aandoet en op 't oogenblik is er weer een in bewerking voor de heer burgemeester van Eessen bij Dixmuide. Alle molenaars die zich nog interesseeren voor de windkracht ten dienste der maaldeirj, zullen zeker met belangstelling deze omwenteling in het windmolenbedrijf volgen en bij gebeurlijke vernieuwing van hun gevlucht, de vooropgestelde voordeelen van dit nieuwe windwiel eens meer van nabij willen beschouwen".
Het systeem Hoflack doet het meest danken aan de Amerikaanse windrotor: een zelfkruiend ijzeren windrad, bestaand uit een kleine 50 schoepen. De diameter bedroeg 12 meter. De Brouckmolen te Beveren-IJzer was ermee uitgerust van 1908 tot 1924 en kreeg daarna weer een traditioneel gevlucht.
Blijkbaar heeft dit systeem (in kleinere uitvoering?) dus ook bestaan in Boezinge.
Tijdens de eerste wereldoorlog noemden de Engelse soldaten de boerderij "Eolian Farm" of "Aeolian Farm", precies omwille van de aanwezigheid van de windmolen. De boerderij met de windmolen werd vernield in 1914. Thans staat er een wederopbouwhoeve.
John VERPAALEN
Literatuur
De Belgische Molenaar V, 1910, nr. 13, p. 1.
De Belgische Molenaar V, 1910, 5 november, p. 45
John Verpaalen, "Molens van de frontstreek", Koksijde, De Klaproos, 1995, p. 41.
John Verpaalen, "Unieke foto's van de Hoflackmolen in Boezinge", Vlaamse Molens, zomer 2010, p. 20.
De Boezingenaar.
Getuigenis van Michiel Debacker, nakomeling van Leonard Debacker, uitbater van de boerderij voor 1914.