Molenechos's Homepage Molenechos.org

Melden (Oudenaarde), Vlaanderen - Oost-Vlaanderen

Bestaande molen

Karakteristiek

Naam
Meuleke, Gillekens Molen
Ligging
Schaatsputte 11
9700 Melden (Oudenaarde)
Meuleke
op de Molenbeek
kadasterperceel B1
Vlaanderen - Oost-Vlaanderen
Geo positie
50.809834, 3.564224 (Google Streetview)
Eigenaar
Ghordo & Co (tuinaannemer)
Gebouwd
voor 1574
Type
Bovenslag watermolen
Functie
Korenmolen
Kenmerken
Aanbouw van het boerenhuis
Gevlucht/Rad
Bovenslagrad (verwijderd)
Inrichting
Verwijderd
Toestand
Nog het gebouw
Bescherming
niet,
Niet beschermd, wel op vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed
Molenaar
Geen
Openingstijden
Niet toegankelijk
Database nummer
3956
Ten Bruggencatenummer
53956  
© Foto: Maarten Osstyn, Adegem, 05.06.2015

Beschrijving / geschiedenis

Het Meuleke of Gillekens Molen is een watermolen op de Molenbeek, aan de noordzijde van Schaatsputte (nr. 11).

In de penningkohieren van 1574 lezen we: "... Jacop Spelers fs Joos hout in Pachte van Roland van den Heede tgoet ter Muele groet 3 buendre met een watermuele metten huusse, schuere" en in de penningkohieren van 1577 (f° 12v°): "... Pieter Cnudde... in pachte van Roelandt van den Heede zijn schoonvader...".

We vinden hem terug op de Ferrariskaart van ca. 1775 onder de benaming "Gillekens Molen" en op de de kaart Vandermaelen als "M(oul)in dite Gillekens Molen". De huidige benaming is "Meuleke".

Het proces-verbaal van afpaling van Melden uit 1820 vermeldt: "Il existe dans la commune quatre moulins à eau à moudre des grains et à l'huile dvisés en deux classes."

Toen het gedeelte van de spoorweg Oudenaarde-Moeskroen (tussen Avelgem en Leupegem) in 1890 werd aangelegd, moest  een deel van het molengebouw onteigend worden. Men heeft er toen een woonhuis van gemaakt.

Deze watermolen behoort tot een langgestrekt boerenhuis uit het midden van de 19de eeuw, gelegen achterin aan de Molenbeek en toegankelijk via een ijzeren brug. Het waterrad en het binnenwerk zijn verdwenen. Op de rechterzijgevel aan de Molenbeek zijn nog vaag zichbare sporen van de gedichte muuropening waar doorheen de wateras stak, het zogenaamde asgat.

Bouwkundige beschrijving van het boerenhuis met de watermolen (Agentschap Onroerend Erfgoed)
Langgestrekt boerenhuis achterin aan de Molenbeek en toegankelijk via ijzeren brugje. Zeven traveeën en één bouwlaag onder deels afgewolfd mansardedak met twee gootlijsten, bedekt met pannen. Verankerde bakstenen gevel, gedeeltelijke gewit op hardstenen plint met rechth. muuropeningen en één getralied venster in de achtergevel. Van de watergraanmolen herinneren nog de vaag zichtbare sporen van gedichte muuropening op de rechter zijgevel aan de Molenbeek.

Het boerenhuis met het restant van de watermolen is opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Lieven DENEWET & Maarten OSSTYN

Literatuur

Archieven
Stadsarchief Gent, Penningkohieren Melden, 1574 en 1577.

Werken
Julien Th. Vandeputte, "De molens van het arrondissement Oudenaarde uit hun geschiedenis", Oudenaarde, 1974,, p. 141-142.
E. Geeraerd, "Melden. Ons boerendorp uit het verleden", Oudenaarde, 1978;
Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Derde aflevering. De arrondissementen Oudenaarde en Sint-Niklaas", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XVI, 1962, 2 (Gent, 1963);
Herman Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 5. Gemeenten M-N", Opwijk, Studiekring Ons Molenheem, 2004 (niet vermeld).
Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M., "Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1", Brussel - Turnhout, 1996.

Overige foto's

Meuleke, Gillekens Molen, Melden (Oudenaarde), Foto: Maarten Osstyn, Adegem, 05.06.2015 | Database Belgische molens
© Foto: Maarten Osstyn, Adegem, 05.06.2015