Zandvoorde (Oostende), Vlaanderen - West-Vlaanderen
- Naam
- Molen Decloedt
- Ligging
- Graanmolenstraat 2
8400 Zandvoorde (Oostende)
hoek met Zandvoordedorpstraat
300 m Z v.d. kerk
kadasterperceel B423
Vlaanderen - West-Vlaanderen
- Gebouwd
- 1790
- Verdwenen
- 1953 - 5 juni, sloop
- Type
- Staakmolen
- Functie
- Korenmolen, oliemolen
- Bescherming
- niet,
- Database nummer
- 3598
Karakteristiek
Beschrijving / geschiedenis
De Molen Decloedt was een houten koren- en oliewindmolen aan de noordzijde van de Graanmolenstraat (nr. 2), op de hoek met de Zandvoordedorpstraat. Hij werd in 1790 gebouwd.
Het was een driezolder-staakmolen op teerlingen op platte grond. Merkwaardig is dat in de houten molenkast ook een koppel pletstenen opgesteld stond.
Eigenaars na 1830:
- voor 1834, eigenaar: Decloedt Charles, landbouwer te Jabbeke
- 06.03.1869, verkoop: Decloedt-Cooreman Joannes, molenaar te Zandvoorde (notaris Delanghe)
- na 1877, erfenis: de weduwe en de kinderen (overlijden van Joannes Decloedt)
- 17.09.1880, deling: de weduwe (notaris Bousson)
- 04.08.1904, verkoop: Decloedt Charles, molenaar te Zandvoorde (notaris Janssens)
- 10.03.1944, erfenis: a) Decloedt Elisabeth Maria, zonder beroep te Zandvoorde en b) Decloedt René, molenaar te Zandvoorde (overlijden van Charles Decloedt - erfenis in zijdelingse lijn)
- 19.01.1946, erfenis: Decloedt René, molenaar te Zandvoorde (overlijden van Elisabeth Decloedt)
Op zaterdag 24 juni 1865 kreeg het vijfjarig zoontje van molenaar De Cloedt, dat bij de molen van zijn vader speelde, een slag van een draaiende molenwiek en overleed enkele uren later.
De laatste windmolenaar was Karel Decloedt. Hij woonde op het erf samen met zijn broer en zus. Op het laatst ondervond de molen, met zijn teerlingen op platte grond, veel hinder door de omringende huizen. Rond 1935 had hij plannen om de wieken te laten voorzien van het stroomlijnprofiel Dekker ("verdekkeren"). Toch moest hij op 5 juni 1953 overgaan tot de sloop, hetgeen gebeurde door de molenmakers Peel uit Gistel.
Al voor 1900 was er een stoommaalderij en -olieslagerij en kolenhandel "Decloedt". De gebouwen bestaan nog en zijn opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.
Architecturale beschrijving van het vroegere molenerf (Agentschap Onroerend Erfgoed)
Gebetonneerd erf met losse bakstenen bestanddelen onder schild- en zadeldaken (Vlaamse pannen).
Ten oosten van het erf, 19de-eeuws boerenburgerhuis, georiënteerd naar de Zandvoordedorpstraat (vanaf deze straat verborgen door huizenrij uit de jaren 1950). Beraapt dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Aanpalend lager nutsgebouw rechts onder zadeldak (nok loodrecht op huis). Parallelle en recentere smallere achterbouw aan het huis. Voorgevel: rechthoekige muuropeningen in een gecementeerde, witgeschilderde omlijsting; op de begane grond behouden houtwerk met T-indeling, luikduimen. Rondbogig laadluik in de geveltop van het nutsgebouw.
Ten westen, voormalige maalderij en olieslagerij uit het laatste kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw. Eén à twee bouwlagen onder zadel- (nok evenwijdig met huis) en schilddaken (nok loodrecht op het huis). Getoogde en rechthoekige muuropeningen, linkergevel onder gietijzeren latei).
Molenstenen en ijzerwerk gedemonteerd en verkocht.
Ten noorden, lage stal- en dwarsschuurvleugel onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op het huis).
Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS
Literatuur
Standaerd van Vlaenderen, 27.06.1865 (52ste jg., nr. 75), p. 2, kol. 1.
Agentschap Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Archief nr. 1302.
Gonda Callaert, Anne Marie Delepiere, Elise Hooft, Hans Kerrinckx, Pol Vanneste m.m.v. P. Santy & L. Snauwaert, Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, 2005.
C. Devyt, Onze windmolens in 1953, Biekorf, 1953.
Herman Holemans, West-Vlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 8. Gemeenten V-Z, Opwijk, Studiekring Ons Molenheem, 2005.
D. Deschacht, Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998.
W. Meseure, 800 jaar parochie Zandvoorde. Uitgegeven ter gelegenheid van de herdenking van 800 jaar parochie Zandvoorde, Oostende, 1985.
Zandvoorde toen. (oude prentbriefkaarten)
C. Loontiens, Les derniers moulins à vent dans l'arrondissement d'Ostende, Oostende, 1939.
Mailbericht Brend Vantournhout