Molenechos's Homepage Molenechos.org

Grimminge (Geraardsbergen), Vlaanderen - Oost-Vlaanderen

Verdwenen molen

Karakteristiek

Naam
Houteklopmolen, Beauprémolen, Molen Beaupré
Ligging
Raspaillebosstraat
9506 Grimminge (Geraardsbergen)
kruising met Lembosstraat
Molenveld, vroegere Molenstraat
kadasterperceel A509
Vlaanderen - Oost-Vlaanderen
Gebouwd
voor 1354
Verdwenen
1951 - 18 september, ingestort
Type
Staakmolen met open voet
Functie
Oliemolen, later korenmolen
Bescherming
niet,
Database nummer
3470
© Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

Beschrijving / geschiedenis

Reeds in de 14de eeuw was er sprake van een windmolen. In 1354 gaf Graaf Lodewijk van Vlaanderen den oorlof aan de abdij Beaupré om in eenen haar toebehoorenden slagmolen te Grimmingen, graan te malen te haren voordeele“.

De “molen Beaupré “ stond aan de kruising van de Kruisstraat (nu Lembosstraat) en de Molenstraat (= nu de Raspaillebosstraat) op een hoogte van 90 m boven de zeespiegel. Vandaar had men een zeer goed uitzicht over de streek, er stonden immers alleen maar woningen in de vallei. Later werd de benaming van de molen veranderd in “ Houteklopmolen “. De omgeving werd door de landbouwers ook “ Den Houteklop “ genoemd.

Uit de penningkohieren van Grimminge van 1571 (f° 5v°): "Adr. van Brueseghem haudt van (den) cloostere van Beaupret den Wintmuelen van Griemeghem tirs om vijf muede coorens ende tzelve gheestimeert op 14 p. 8 schell, tmudde es 72 p. (parisis)"

We zien de molen aangeduid op:
- Fricxkaart (1712)
- Villaretkaart (1745-1748) met het symbool van een staakmolen en met de benaming "M(oulin) de Grimminghen"
- Ferrariskaart (ca. 1775) met het bruin symbool van een staakmolen
- Topografische kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850)
- Kadastrale kaart van P.C. Popp (ca. 1860) met een tekeningetje van een staakmolen en me de aanduiding "Moulin à Vent".

Uit het proces-verbaal van afpaling van de gemeente Grimminge in 1818: "il existe dans la commune un moulin à vent, servant à moudre du grain. Exploité par le propriétaire. Sur les renseignements pris dans la commune de la qualité de grains qu'il peut moudre, j'estime son revenu brut à la somme de 450 francs; le tiers déduit pour frais de réparation et entretien, reste en produit net 300 fr."

Eigenaars na 1830:
- voor 1834, eigenaar: Sunaert Michiel, landbouwer te Zandbergen
- later, erfenis: de erfgenamen (overlijden van Michiel Sunaert)
- 29.04.1862, deling: Sunaert-De Bodt Pieter Bernard, molenaar te Zandbergen, later te Grimminge (notaris Vanderlinden)
- 10.04.1889, deling: Sunaert-Timmermans Jan Francis, molenaar te Grimminge (notaris Vanderlinden)
- 25.12.1926, erfenis: de kinderen (overlijden van Jan Francis Sunaert)
- 14.01.1928, deling: Sunaert-De Smedt Ghislène, landbouwer te Grimminge (notaris Blommaert)

In de loop der eeuwen moest de molen vele stormen doorstaan. Regelmatige herstellingen lieten de molen overleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de procedure opgestart om de molen te klasseren. Maar de administratieve molen draaide nog trager dan de molen zodat de windmolen kraakte en kreunde bij hevige wind en storm. De laatste twee jaar vóór zijn verval draaide de molen nog slechts op twee wieken. Tijdens de tweede wereldoorlog werd een klassering als monument gepland. Na de oorlog werden nog pogingen gedaan, maar vooraleer de klassering rond was,  stortte op 18 september 1951 de vervallen Houteklopmolen in puin. Hij was niet meer te redden. Op het einde had hij nog enkel de buitenroede.

In de omgeving van de plaats waar de molen stond werd in 1976 de woonwijk Molenkouter opengesteld. Een nagemaakte molensteen verwijst naar de molen.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Literatuur

Archieven en landkaarten
- Stadsarchief Gent, Penningkohieren van Grimminge, 1571, f° 5v°.
- Fricxkaart (1712)
- Villaretkaart (1745-1748)
- Ferrariskaart (ca. 1775)
- Atlas der Buurtwegen (ca. 1844)
- Topografische kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850)
- Kadastrale kaart van P.C. Popp (ca. 1860)

Werken
- Frans De Potter & Jan Broeckaert, Geschiedenis van de Gemeenten der Provincie Oost-Vlaanderen.
- E. De Mol, Een bekoorlijk dorpje langs de Dender: mijn Grimminge.
- Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Eerste aflevering. De arrondissementen Aalst en Dendermonde, in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XIV, 1960, 3 (Gent, 1962).
- Herman Holemans, Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 3. Gemeenten G-H-I, Rotem, Studiekring Ons Molenheem, 2000.
- Jan Lion, "Straatjes, steegjes en pleintjes'. Houteklopmolen domineerde uitzicht Grimminge", Het Nieuwsblad, 02.11.2014.
- Luc Goeminne, "De watermolens en de windmolens van de abdij van Grimminge in de middeleeuwen", Het Land van Aalst, jg. 46, 1994, p. 275-278.

Overige foto's

Houteklopmolen, Beauprémolen, Molen Beaupré, Grimminge (Geraardsbergen), Verzameling Ons Molenheem | Database Belgische molens
© Verzameling Ons Molenheem
Houteklopmolen, Beauprémolen, Molen Beaupré, Grimminge (Geraardsbergen), Verzameling Ons Molenheem | Database Belgische molens
© Verzameling Ons Molenheem