Molenechos's Homepage Molenechos.org

Beveren-Waas, Vlaanderen - Oost-Vlaanderen

Verdwenen molen

Karakteristiek

Naam
Molen Gaublomme, Heimolen
Ligging
Luitenant Van Eepoelstraat 65_1
9120 Beveren-Waas
westzijde
Kapelweg (vroeger)
tegenover Pareinlaan
900 m N-NO van de kerk
kadasterperceel B640
Vlaanderen - Oost-Vlaanderen
Gebouwd
tussen 1775 en 1830
Verdwenen
1954, sloop
Type
Stenen bergmolen
Functie
Oliemolen, runmolen, korenmolen
Bescherming
niet,
Database nummer
2702
© Let op de gedemonteerde houten slagbank tegen de molenwal. Foto: coll. Instituut voor het Kunstpatrimonium, Brussel

Beschrijving / geschiedenis

De Molen Gaublomme of de Heimolen was een stenen oliewindmolen, later ook een schorsmolen en op het laatst enkel een korenmolen.

Hij stond aan de westzijde van de Luitenant Van Eepoelstraat nr. 65_1 (de vroegere Kapelweg), tegenover de huidige Pareinlaan, op 900 meter ten noord-noordoosten van de kerk van Beveren-Waas.

We vinden hem nog niet aangeduid op de Ferrariskaart van ca. 1775, maar wel op:
- Atlas der Buurtwegen (ca. 1842)
- Topografische kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850)
- Kadastrale kaart van P.C. Popp (ca. 1860)

De molen geraakte in verval en had op het laatst slechts één roede meer. Hij  werd in 1954 gesloopt. Een elektrische maalderij, waarvan het gebouw nog bestaat, had de taak overgenomen.

Op het eind van de 19de eeuw werd de molen uitgebaat door de familie Gaublomme:
- Augustinus Gaublomme, gehuwd in Beveren-Waas op 19 juli 1897 met Clothilde De Vos (Beveren-Waas, 19.06.1870 - 22.06.1943): kocht de molen aan op 12 juni 1919
- zoon Franciscus Gerardus Gaublomme, gehuwd met Augusta Ivens (kreeg de molen door gift op 8 april 1935).
- zonen René Gaublomme, gehuwd met Julia Oste en Raf Gaublomme (°Beveren, 15.09.1945 - +Beveren, in zijn woning, 22.11.2020), gehuwd in oktober 1970 met Maria Vercauteren - vader van vier kinderen en zeven kleinkinderen. Hij was als doedelzakspeler een populair figuur in Beveren-Waas.

Eigenaars na 1830:
- voor 1831, eigenaar: (van de grond) Staatsdomein en (van het gebouw) De Ghendt-Lambrechts Felix Chrétien, de weduwe, eigenares te Beveren-Waas
- 28.08.1831, erfenis: (van het gebouw) De Ghendt Felix Chrétien, de weduwe, eigenares te Beveren-Waas (overlijden van Marie Eeckelaert)
- 06.02.1851, erfenis: (van het gebouw) Verhaert Jean Pierre, handelaar te Beveren-Waas (overlijden van Vergauwen Jan - uit deze akte blijkt dat de grond niet an de Staatsdomeinen behoort)
- later, erfenis: Verhaert Pierre Jacques, handelaar te Beveren-Waas en anderen
- 1869, deling: Verhaert-Hinstadt Pieter Jacob, handelaar te Beveren-Waas (notarissen Van de Pene en Lesseliers)
- 29.11.1903, erfenis: de weduwe en de kinderen (overlijden van Pieter Jacob Verhaert)
- 24.03.1904, erfenis: de kinderen (overlijden van de weduwe van Pieter Jacob Verhaert)
- 26.09.1904, deling: a) Verhaert Adolf, handelaar te Beveren-Waas en b) Verhaert Clotilde, handelaarster te Beveren-Waas (notaris Van Raemdonck)
- 12.06.1919, verkoop: (van het gebouw) Gaublomme Augustinus-De Vos Clothilde, molenaar te Beveren-Waas (notaris Dierickx)
- 1920, erfenis: (van de grond) Verhaert Adolf Jan Richard, handelaar te Beveren-Waas (overlijden van Clothilde Verhaert)
- 08.04.1935, gift: (van het gebouw) Gaublomme Franciscus Gerardus -Ivens Augusta, molenaar te Beveren-Waas (notaris Dierickx).

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Aanvullende informatie

De molenaarsfamilie Gaublomme
Augustinus Gaublomme, gehuwd in Beveren-Waas op 19 juli 1897 met Clothilde De Vos (Beveren, 19.06.170-22.06.1943) kocht de molena an op 12 juni 1919 (akte notaris Dierickx).
Zoon Franciscus Gerardus Gaulomme gehuwd met Augusta Ivens, verwierf de molen bij gift op 8 april 1935 (akte notaris Dierickx).
De laatste molenaar was zijn zoon Raf Vercauteren (Beveren, 16.09.1945 - 22.11.2020), gehuwd in 1970 met Maria Vercauteren. Vier kinderen, zeven kleinkinderen. De uitvaartdienst op 27 november 2020 vond, door de coronamaatregelen, plaats in beperkte kring.

Kristof Pieters, “Raf Gaublomme, laatste molenaar en ‘ere-piper’, op 75-jarige leeftijd overleden”, Het Laatste Nieuws, 26.11.2020.
Raf Gaublomme © rv
Beveren. In zijn woning in de Luitenant Van Eepoelstraat in Beveren is Raf Gaublomme afgelopen zondag overleden na een hartfalen. Hij was een bekend gezicht in het verenigingsleven en was de laatste actieve molenaar in Beveren. Muziek was echter de rode draad in zijn leven en dan vooral de doedelzak.
Raf Gaublomme werd geboren op 16 september 1945 in een molenaarsgezin in Beveren. De stenen windmolen, een bovenkruier, stond in de Luitenant Van Eepoelstraat op een kunstmatige heuvel om beter wind te vangen. De molen werd gesloopt in 1954. Het familiebedrijf wisselde de windenergie voor elektriciteit. “Raf was een harde werker met een gouden hart die moeilijk kon weigeren als men hem iets vroeg”, vertelt Richard Willems. “We zijn samen misdienaar geweest, hebben samen in de leiding bij de scouts gestaan, veel kampen en trektochten meegemaakt en zijn met ons twee als 17-jarigen per autostop in scoutsuniform naar Wenen getrokken. Op deze reis leerden we Hans-Michaël Piotrosinski kennen, een ‘pfadfinder’ uit Eschwege in Duitsland. Samen vierden wij in 1964 Kerst in Eschwege nabij Fulda. Hans-Michaël verongelukte enkele jaren later tijdens zijn legerdienst in Duitsland maar de banden met zijn familie bleven hecht. Dit jaar nog bezochten Raf en zijn echtgenote Maria de familie in Duitsland.”
De molen van de familie Gaublomme op de hoek van de Luitenant Van Eepoelstraat en de Floralaan werd in 1954 afgebroken. Op de plaats staat nu een frituur. © rv
Doedelzakspeler
Als scoutsleider was hij in de jaren zestig en zeventig ook nauw betrokken bij het jaarlijkse weesjesfeest voor de kinderen van het tehuis Hof ter Welle. De rode draad in zijn leven was echter ontegensprekelijk muziek. Hij was stichtend lid van Pagus Wasia, de alom bekende doedelzakband van Beveren. Daarnaast was hij ook lid van de Clan Hay Pipe Band. De groep was opgenomen in de authentieke Schotse Clan Hay en mocht ook de originele ‘tartan’ dragen. In 2011 werd Raf zelfs benoemd tot ‘ere-piper’ van de gemeente Beveren. Op heel wat evenementen werd hij gevraagd om te komen spelen. Naast de Schotse doedelzak bespeelde hij ook meerdere andere instrumenten waaronder gitaar, accordeon en citer. Verder was Raf ook actief koorlid in de Sint-Jansparochie.
Raf Gaublomme werd in 2011 benoemd tot ere-piper van de gemeente Beveren. © Kristof Pieters
Gouden huwelijksjubileum
Raf was gehuwd met Maria Vercauteren en laat vier kinderen en zeven kleinkinderen na. Het koppel vierde op 31 oktober dit jaar nog hun gouden huwelijksjubileum. Vrienden omschrijven hem als een geëngageerd en sociaal bewogen man. “De eeuwige scout, de padvinder steeds op zoek naar het juiste pad, maar ook een aangename en vriendelijke levensgenieter die enkele uren voor zijn plotse dood nog met vrienden rond een vuurkorf gezellig zat te genieten. Wij gaan hem missen.”
De uitvaart vindt vrijdag 27 november om 9.15 uur plaats in beperkte kring omwille van de coronamaatregelen. De familie biedt wel de mogelijkheid om de plechtigheid live te volgen via de website van de begrafenisonderneming: uitvaartzorg-vanraemdonck.be

Literatuur

Archieven en landkaarten
- Ferrariskaart (ca. 1775) (niet aangeduid)
- Atlas der Buurtwegen (ca. 1842)
- Topografische kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850)
- Kadastrale kaart van P.C. Popp (ca. 1860)

Werken
- "Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Derde aflevering. De arrondissementen Oudenaarde en Sint-Niklaas", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XVI, 1962, 2 (Gent, 1963);
- Joris Vergauwen, "Ilse kent kneepjes van het vak".
- Herman Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 1. Gemeenten A-B", Kinrooi, Ons Molenheem, 1996, p. 86-87; Ibid., Deel 5. Gemeenten M-N, Opwijk, Ons Molenheem.
- W. Smet, "Kijk op het Waasland", Nieuwkerken-Waas, 1976.
- W. Smet, "De Windmolens in het Waasland", Nieuwkerken-Waas, 1974.

Persberichten
- Kristof Pieters, “Raf Gaublomme, laatste molenaar en ‘ere-piper’, op 75-jarige leeftijd overleden”, Het Laatste Nieuws, 26.11.2020.

Overige foto's

Molen Gaublomme, Heimolen, Beveren-Waas, Ingezonden familiefoto door Ivens KurtGaublomme molen in de Luitenant van Eepoelstraat, met het gezin Gaublomme-Ivens op de heuvel zichtbaar.De foto moet genomen zijn tijdens WO2 | Database Belgische molens
© Ingezonden familiefoto door Ivens Kurt
Gaublomme molen in de Luitenant van Eepoelstraat, met het gezin Gaublomme-Ivens op de heuvel zichtbaar.
De foto moet genomen zijn tijdens WO2
Molen Gaublomme, Heimolen, Beveren-Waas, Foto: coll. Instituut voor het Kunstpatrimonium, Brussel. Rechts het gedemonteerde persblok. | Database Belgische molens
© Foto: coll. Instituut voor het Kunstpatrimonium, Brussel. Rechts het gedemonteerde persblok.
Molen Gaublomme, Heimolen, Beveren-Waas, Rechts de Himpensmolen. Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem | Database Belgische molens
© Rechts de Himpensmolen. Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem
Molen Gaublomme, Heimolen, Beveren-Waas, Foto: coll. Instituut voor het Kunstpatrimonium, Brussel | Database Belgische molens
© Foto: coll. Instituut voor het Kunstpatrimonium, Brussel
Molen Gaublomme, Heimolen, Beveren-Waas, Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem | Database Belgische molens
© Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem