Aarsele (Tielt), Vlaanderen - West-Vlaanderen
- Naam
- Nieuwe Tommemolen, Tommenmolen
- Ligging
- Porakstraat 13
8700 Aarsele (Tielt)
achter woning eigenaar
0,75 km NNO der kerk
Vlaanderen - West-Vlaanderen
- Geo positie
- 51.003952, 3.424868 (Google Streetview)
- Eigenaar
- Ruud De Keukelaere & Nele Lauwers, Aarsele
- Gebouwd
- 1975 / 2008 / 2014-2016
- Type
- Staakmolen met open voet
- Functie
- Korenmolen
- Kenmerken
- Schaalmodel (1/2)
- Gevlucht/Rad
- Stalen roeden, vlucht 9m20, verdekkering (nog aan te brengen)
- Inrichting
- Eén steenkoppel kunststenen, 71 cm diameter
- Toestand
- Draaivaardig
- Bescherming
- niet,
Niet beschermd - Molenaar
- Ruud De Keukelaere, Aarsele
- Openingstijden
- Op aanvraag, e-mail: ruud.de.keukelaere@telenet.be
- Database nummer
- 1907
- Ten Bruggencatenummer
- 51907
Karakteristiek
Beschrijving / geschiedenis
Bij de woning van Ruud De Keukelaere in de Porakstraat 13 te Tielt werd op 3 november 2012 de Nieuwe Tommenmolen overgebracht uit de de Molendreef 28 te Sint-Maria-Aalter (Aalter). Aldaar werd deze molen in 2008 overgebracht uit de Ruiseleedsesteenweg 40 te Tielt. Aldus wisselde deze molen een aantal keren van provinciegrens...
De Nieuwe Tommemolen (genoemd naar de Tommemolen, een verdwenen staakmolen in Tielt) is een staakmolen op halve grootte, uitgerust met één steenkoppel. Hij werd gebouwd in 1975 aan de Ruiseleedsesteenweg 40 te Tielt door Adille Mostaert (°1927, schoonbroer van molenbouwer Omer Vandenbussche uit Ruiselede) en André Van Poucke (°1927). De molen werd aanvankelijk ook gebruikt voor de kleinschalige opwekking van elektriciteit, maar deze installatie werd later uitgebroken.
Tot in de jaren 1990 lieten vader en zoon De Keukelare het molentje regelmatig draaien. Dan werd het huis (met het molentje) verkocht aan Franky Ally (Groenestraat 2, Tielt).
Er brak een houten pestelroede, wat een eigenaardig gezicht opleverde: een molentje met drie wieken. De toenmalige eigenaar wenste niet meer tot herstel over te gaan en overwoog zelfs de afbraak.
In juli 2008 werd het molentje verkocht aan molenliefhebber Mike Ekelschot. Hij verplaatste het molentje op 30 juli 2008 naar zijn woning te Sint-Maria-Aalter (Oost-Vlaanderen). Sindsdien is hij in zijn vrije tijd bezig met het herstel van de molenkast, staart, gebinte en gevlucht met het oog op een heropbouw. Het houten bovenwiel is nog steeds het oorspronkelijke, maar zal vervangen moeten worden. In de molenkast is een kleine kunststeen van kwarts-amaril (eigen fabrikaat) te vinden. De steenkist (op een halfzolder), de schuddebak, het kaar en de bonkelaar zijn nog niet aangebracht, maar reeds gereed. De molen zal voorzin worden van een buil(kast). De roeden zijn gemaakt van 5mm verzinkt ijzerplaat en hoekijzers. In plaats van geklonken zijn zij aaneengezet met 1504 bouten en moeren. De nog te plaatsen roeden zouden voorzien worden van verdekkering en aluminium hekwerk.
De voet (kruisplaten, staak en schoren) bleven naast de molenkast opgesteld. Er waren plannen voor een achtkantige houten ombouw.
Door de verhuis van Mike Ekelschot (thans in Gent) werd het molentje te koop aangeboden. Koper was Ruud De Keukelaere, vrijwillig molenaar op de Rysselendemolen te Ardooie (voorheen Artemeersmolen te Poeke). In 2014-2016 werd het molentje opgebouwd bij zijn huis, in de Porakstraat 13 te Aarsele (Tielt)
Zie ook: Tielt, Nieuwe Tommemolen
            Aalter, Nieuwe Tommemolen / Tommenmolen
Lieven DENEWET & Mike EKELSCHOT
Literatuur
A. ver Elst, "De Belgische windmolens in beeld / Les moulins à vent belges en images", Zaltbommel, 1978², foto 152.
Persberichten
Geert De Kockere (tekst) & Lieven Neirinck (foto's), "Daar bij die molen, die mooie molen...", Het Nieuwsblad, 06.06.1984, p. 13.
Ronny Neirinck, "Huwelijken. Aarsele. Ruud en Nele", De Weekbode, ed. Tielt, 24.04.2015, p. 14.