Molenechos's Homepage Molenechos.org

Wulpen (Koksijde), Vlaanderen - West-Vlaanderen

Verdwenen molen

Karakteristiek

Naam
Rosmolen van het Damshof, Rosmolen van het Dammehof
Ligging
Wulpendammestraat 11
8670 Wulpen (Koksijde)
Vlaanderen - West-Vlaanderen
Geo positie
51.085152, 2.696549 (Google Streetview)
Gebouwd
1850
Verdwenen
ca. 2011, sloop
Type
Buitenrosmolen
Functie
Korenmolen
Bescherming
niet,
Database nummer
1202
Ten Bruggencatenummer
51202  
© Foto: Lieven Denewet

Beschrijving / geschiedenis

Ten noorden van de hoevewoning ligt een kleine vierkante houten rosmolen die in 1850 gebouwd werd. De hoeve was toen in het bezit van Deroovere en Vanrysseghem, priesters te Brugge. Het gebouw meet buitenwerks slechts 3,45 x 3,45 m. Op een gepikte bakstenen (21 x 10 x 6 cm) voeling van ca. 1 meter hoogte ligt een muurplaat waarop stijlwerk met een horizontale plankenbeschieting staat. Rechthoekig venstertje en deur. Tentdak met Vlaamse pannen. In het midden van de twee zijkanten staat een zwaardere stijl waarin de nu afgezaagde ankerbalk met een doorstekende pen opgelegd en met een wig verankerd was: enkel de pennen bestaan nog. Op de ankerbalk draaide de spil. In de nok van het dak zit het eindstuk waardoor de spil naar buiten stak.
De molen die door één paard aangedreven werd, bleef in gebruik tot aan de eerste wereldoorlog. In de molen bevonden zich een koppel molenstenen en een haver- en bonenpletter.

Ondanks de goede staat van het gebouw en de opname van de rosmolen in het vastgesteld bouwkundig erfgoed van de gehele hoeve, werd hij rond 2011 gesloopt.

Luc DEVLIEGHER & Lieven DENEWET

De boerderij

Damhof of Dammehof, vastgesteld als bouwkundig erfgoed op 14 september 2009, bevestigd op 28 november 2014.
. Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse opstelling van verankerde, witgekalkte bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken rondom boerenhuis en begraasd erf; resterende wal ten N. en Z.; boomgaard ten noordwesten van de woning; omringende haag en geasfalteerde oprit.
Ten noordwesten, 18de-eeuws boerenhuis van zeven traveeën en rechteropkamer van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, deels mank wegens uitbouw aan achtergevel), hoger opgetrokken boven opkamer; bekronende dakruiter met open klokkestoel en spits. Lager woongedeelte: beluikte rechthoekige en getoogde vensters met kleine roedenverdeling; deels geprofileerde tussendorpel; maansikkel- en hartmotief uitgespaard in meerdere luiken; getoogde deur met verdeeld bovenlicht en bordes. Achtergevel met o.m. getraliede, oorspronkelijk beluikte opkamervenstertjes. Opkamer gevat tussen aandaken met schouderstukken, muurvlechtingen en zuidwestelijk topstuk; rechth., getraliede kelderopening; getoogde, beluikte en getraliede opkamervensters; nieuwe kozijnen; sporen van korfboog boven (en links?) van venster. Recentere aanbouwsels onder lessenaars- en zadeldak (niet het huis) tegen het noordwesten. Opkamergevel. In het noordoosten: zijpuntgevel met aandak, schouderstukken en muurvlechtingen; rechthoekige, getraliede kelderopeningen o.m. een blinde; rechthoekige zoldervensters in korfboogomlijsting met afgeschuind beloop eindigend op ezelsoor, en afzaat.

Ten zuidoosten, 19de-eeuwse stallingen van ca. tien traveeën onder licht gebogen zadeldak (niet evenwijdig aan het huis. mechanische pannen) met kort overstekende rand, doorbroken door dakvenster onder zadeldak. Getoogde muuropeningen.
Ten oosten, dwarsschuur met stalgedeelte onder deels mank zadeldak (n huis, mechanische pannen), uit XX, doch met oudere noordwestelijke zijgevel o.m. voorzien van asemgaten en r. aanleunende steunbeer (oorspronkelijk hekpijler?).
Ten noordwesten, tweedelig bakhuis, thans hondehok, onder onderbroken zadeldak (n // huis, Vlaamse pannen).
Ten noorden, vierkante (3,45 m x 3,45 m) rosmolen met horizontale plankenbeschieting op gepikte bakstenen voeling, onder tentdak (Vlaamse pannen); rechth. venstertje en deur; pennen van de ankerbalk en eindstuk in de nok, bewaard.

Lieven DENEWET & Luc DEVLIEGHER

Literatuur

- Devliegher Luc, "Rosmolens in de Westvlaamse kuststreek", in: Biekorf, LXXVI, 1975-1976, p. 358-359; ook verschenen als monografie (Brugge, 1977, 110 p. en 1983, 154 p. - 2de herziene uitgave: Provinciaal Museum van het Bulskampveld te Beernem, Katalogen en Bijdragen, 2), p. 148-149.
- Delepiere Anne Marie & Lion Mimi met medewerking van Huys M., Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 8N, Brussel - Gent, 1982.

Overige foto's

Rosmolen van het Damshof, Rosmolen van het Dammehof, Wulpen (Koksijde), Foto: Donald Vandenbulcke, Staden | Database Belgische molens
© Foto: Donald Vandenbulcke, Staden
Rosmolen van het Damshof, Rosmolen van het Dammehof, Wulpen (Koksijde), Foto: Donald Vandenbulcke, Staden | Database Belgische molens
© Foto: Donald Vandenbulcke, Staden