Molenzorg
navigatie Villers-devant-Orval (Florenville), Luxemb...
Foto van <p>Sciérie Feller</p>, Villers-devant-Orval (Florenville), Foto: Liesbet Gomez-Diels, 20.08.2010 | Database Belgische molens © Foto: Liesbet Gomez-Diels, 20.08.2010

Sciérie Feller

Rue des Hawys
6823 Villers-devant-Orval (Florenville)

 op La Marche

49.626438, 5.341758 (Google Maps)
Mario Luyten
1837
Onderslag watermolen
Houtzaagmolen
Dubbelmolen, natuurstenen gebouw
Houten onderslagrad
Verwijderd
Nog als gebouw
---,
Niet beschermd
Geen
Niet te bezoeken

Beschrijving / geschiedenis

De Sciérie Feller op de Ruisseau de la Marche is genoemd naar houtzager/schrijnwerker Jules Feller. De Scierie Feller werd later Boisellerie en nog later Sciérie Bouillon genoemd.
Ooit hebben er in Villers-devant-Orval vier watermolens bestaan. Om van het dorp Villers-devant-Orval tot bij de sciérie Feller te komen, moet men een brug overgaan.  Deze brug wordt Pont Trembloy genoemd.  De naam van de brug verwijst naar de Usines Trembloy die zich op deze plaats bevonden van 1740 tot 1838.

Op een hoeksteen van de façade staat de datum van 1837 vermeld, maar mogelijk bestond de molen al eerder. Het gebouw bevindt zich in de Rue des Hawys tussen nummer 2 en 3.  Het gebouw zelf draagt geen nummer. 
Het gebouw aan de andere oever is eveneens een watermolen waar vroeger graan gemalen werd. Het rad en het binnenwerk van deze korenmolen zijn verwijderd. De sciérie Feller werd rond de jaren 1930 uitgebaat door de schrijnwerker Jules Feller. Nadien werd het gebouw uitgebaat door de boisellerie Bouillon. Onderandere schoolgrief, zoals houten pennendozen, houten regels, schoollatten ... werden daar vervaardigd. De inrichting is jammer genoeg niet meer aanwezig.
De nieuwe eigenaar, Mario Luyten zou het gebouw later willen renoveren en een Züppinger-waterrad plaatsen voor de opwekking van groene stroom.

Liesbet Gomez-Diels

Info Liesbet Gomez-Diels, Villers-devant-Orval, 05.08.2010
Info Mario Luyten, 19.03.2011

Overige foto's

transparant

<p>Sciérie Feller</p>

Nels-prentkaart, ca. 1930 (coll. L. Gomez-Diels, Villers-devant-Orval)


Laatst bijgewerkt: dinsdag 8 december 2015
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <p>Sciérie Feller</p>, Villers-devant-Orval (Florenville)homevorige paginaNaar Verdwenen Molens