Molenzorg
navigatie Ortho (La Roche-en-Ardenne), Luxemburg
Foto van <p>Moulin de Floumont</p>, Ortho (La Roche-en-Ardenne), Foto: Jacky Adam, 2007 | Database Belgische molens © Foto: Jacky Adam, 2007

Moulin de Floumont

Floumont 116
6983 Ortho (La Roche-en-Ardenne)

op de Floumont

50.113701, 5.628905 (Google Maps)
Leendert Wijland
1850
Bovenslag watermolen
Korenmolen
Natuurstenen gebouw
Metalen bovenslagrad (wordt hersteld)
Nog aanwezig, o.m. gietijzeren aandrijving, twee steenkoppels, galg
Als gastenverblijfplaats
---,
Niet beschermd
Geen
Als bed&breakfast, Tel  +31 6 54917315, Email leenwijland@gmail.com

Beschrijving / geschiedenis

De Moulin de Floumont werd in 1850 gebouwd als een korenmolen. Hij behoorde toe aan de familie Rossion. Na het overlijden van vader Isidore in 1918, hielden de zonen samen met hun moeder Victorine  Lepage (1873-1938) de molen in werking. Onder deze zonen waren Isidore junior (°1919) en Alfred. Na het overlijden van Alfred Rossion in 1967 werd de molen stilgelegd.

De molen werd in 2007 aangekocht door Linda De Vos uit Tielt en omgevormd tot chambres d'hôtes met vier gastenkamers met voor iedere kamer wc, douche en wastafel. Linda was de gastvrouw en zorgde voor een warm onthaal. Elke morgen is er een uitgebreid ontbijtbuffet beschikbaar en 's avonds is er mogelijkheid tot een maaltijd (na afspraak).
De eigenares hoopte het waterrad (type bovenslagrad) te kunnen vernieuwen om los te draaien of om elektriciteit mee op te wekken.

De graanmoleninrichting, met gietijzeren aandrijving en twee steenkoppels, is nog aanwezig: het is nu geïntegreerd in de huiskamer voor de gasten. De houten kammen van de iwielen zijn wel aan vervanging toe.

In de zomer van 2012 werd een nieuw sluisje opgetrokken in de plaatselijke natuursteen. Rustend op een betonnen fundering kan deze het water van de Floumont terug opstuwen door middel van houten schotten. Na het opstuwen vond het water via de bypass en spaarvijver spontaan zijn weg terug naar de restanten van het waterrad, zoals het dat vijftig jaar geleden deed.

In 2013 werd een mechanisme toegevoegd om de schotten op te halen. Dit bleek nodig om bij hevige regenval overstromingen te vermijden. Daarnaast werden ook de voorbereidingen getroffen voor een nieuwe watergoot. Oude betonplaten werden uitgebroken en de onderdelen voor de nieuwe houten goot werden reeds gemaakt. In 2014 worden twee muurtjes opgericht in natuursteen om het water te geleiden, Vervolgens voert een nieuwe houten goot het water tot op het rad.

De molen werd in april 2020 overgenomen door Leendert Wijland, die de kamerverhuur voortzet en vele oude en nieuwe gasten verwelkomt in het prachtige authentieke gebouw. Tevens voorziet hij het waterrad weer in ere te herstellen. De koppeling met het raderwerk en de molenstenen wordt nog onderzocht op de haalbaarheid.

Linda DE VOS, Simon DE BOEVER, Lieven DENEWET

Literatuur
- Jacky Adam, "Des Moulins et des Hommes - tome 2: L'Ourthe occidentale", 2006, p. 247 - 251.

Persberichten
- Caroline Icket, "Te gast bij Linda De Vos en Bernard Vanlerberghe in Ortho. Au Moulin de Floumont", in: De Weekbode, 18.07.2008, p. 9.
- Ingrid Castelein, "''We maken onze dromen waar'. Linda en Bernard startten nieuw leven met chambres d'hôtes in Ardennen", in: Het Nieuwsblad, 11.07.2009.

Mailberichten
- Patrick Van Compernolle, Oostrozebeke, 29.12.2020.

Websites
- www.moulindefloumont.com
- www.facebook.com/moulindefloumont/

Overige foto's

transparant

<p>Moulin de Floumont</p>

Foto: Jacky Adam, 2007

<p>Moulin de Floumont</p>

Foto: Simon De Boever, 18.07.2009

<p>Moulin de Floumont</p>

Foto: Simon De Boever, 08.09.2013

<p>Moulin de Floumont</p>

Foto 08.09.2013. Eén van de vrijwilligers, Simon De Boever, bij het te herstellen waterrad.

<p>Moulin de Floumont</p>

De herstelde sluisdeur. Foto: Simon De Boever, 08.09.2013


Laatst bijgewerkt: woensdag 30 december 2020
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen <p>Moulin de Floumont</p>, Ortho (La Roche-en-Ardenne)homevorige paginaNaar Verdwenen Molens