Molenzorg

Dadizele (Moorslede), West-Vlaanderen


Detail van familiefoto (gezin Vanhoutte), 1945
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Cardoens molentje

Ligging
Kleppestraat 30
8890 Dadizele (Moorslede)

zuidwestzijde


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
tussen 1920 en 1945
Verdwenen
voor 1969
Beschrijving / geschiedenis

Het Molentje Cardoen was een maalvaardige staakmolen op schaal (ongeveer 1/3) aan de zuidwestzijde van de Kleppestraat (nr. 30), in de vroegere neerhoftuin van het voormalig "Hof van Cardoen", thans ingericht als dierenspeciaalzaak Duponzoo (nr. 46).

Het molentje werd opgericht, vermoedelijk in de jaren 1920-1930, door landbouwer Cardoen
- enerzijds als herinnering aan de oude staakmolen van Dadizele die de Cardoens uitbaaten en in 1905 gesloopt werd om de Vossemolen in Rumbeke te vervangen
- anderzijds om op kleinschalige basis te malen voor eigen verbruik en/of voor de neerhofdieren.
De windvang in westelijke richtingen was toen nog onbelemmerd.

Er bestaat een famiiefoto uit 1945 (gezin Vanhoutte), genomen in de (achter)tuin van de Kleppestraat 28 in Dadizele, waarop we de molen op de achtergrond zien die met twee bezeilde wieken stond te draaien, op een twintigtal meter afstand. De molenkast staat er gericht naar het noordoosten, in de richting van de huizen van de Kleppestraat.

Het molentje verdween voor 1969. Verder onderzoek volgt.

Herman VANHOUTTE, Wevelgem

---------------------------------------------------

BIJLAGEN

1. Mailbericht Herman Vanhoutte aan Lieven Denewet, 13.11.2017. 

Bij toeval vond ik in een familie-fotoalbum bijgevoegde foto van het gezin van mijn vader (de kleine jongen links op de foto) uit 1945.

De foto is genomen in de (achter)tuin van de ouderlijke woning Kleppestraat 28, Dadizele.

Op de achtergrond staat een kleine staakmolen met twee bezeilde wieken vrolijk te draaien!  Zo te zien stond die ca. 20 meter achter hen. Om louter een siermolen te zijn is die ietwat te groot. Hij staat gekruid naar het noordoosten., dus naar de huizen van de Kleppestraat toe.  Toen was in westelijke richtingen de windvang nog onbelemmerd. 

Ik kan de molen localiseren in een neerhoftuin palend ten oosten aan de hoeve Cardoen. Zoals je weet was de oude Deizelse staakmolen in 1907 afgebroken en naar de Vossemolen verplaatst uitgebaat door landbouwer Cardoen.  Wellicht werd deze kleine molen als herinnering aan de vorige molen gebouwd en had hij toch een kleine maalfunctie voor eigen gebruik of voor de neerhofdieren.
Mijn aandacht gaat ook uit naar de betonnen afscheiding tussen de tuinen. Die is er nu nog steeds. De molenkast komt er bovenuit.  Die afsluiting heeft een hoogte van ca. 170 cm.  Tot in de nok moet de molen ca. 5 meter zijn geweest, de wieken ongeveer 7 meter lang.

Stilaan wordt me duidelijk waarom sommige oude Deizelnaars me vertelden dat ze de molen van Cardoen nog gekend hebben, ook al waren ze na 1907 geboren. Wellicht bedoelden ze deze kleine molen.  Mijn grootmoeder zaliger Elza Devos (°1904 - +1986) – rechts onder op de foto – zei me dat er daar nog een molen heeft gestaan. Wellicht bedoelde ze ook dat exemplaar.  Ik weet alvast dat de afgebeelde kleine molen in 1969 er niet meer stond, want zo ver gaat mijn herinnering naar de woning en tuin in de Kleppestraat. 

Herman VANHOUTTE

---------------

2. Het Hof van Cardoen (Agentschap Onroerend Erfgoed).

Het "Hof van Cardoen" is een  voormalige 19e-eeuwse hoeve met wederopgebouwd boerenhuis  waarvan de verschillende bestanddelen fungeren als handelspand. Boerenhuis uit de jaren 1920 met typerende Brugse traveeën; dwarsschuur aan de straatzijde gedateerd 1888 door middel van een gevelsteen waarboven een Marianisje is; baksteenfries met uitgelengd dropmotief.

Literatuur

Mailberichten
Herman Vanhoutte aan Lieven Denewet, 13.11.2017 (aan de hand van een famiiefoto waarop o.m. zijn vader staat).

Werken
De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P., "Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1", Brussel - Turnhout, 1999.

Overige foto's

<p>Cardoens molentje</p>

Groter detail van famiiefoto (gezin Vanhoutte), 1945

<p>Cardoens molentje</p>

De volledige familiefoto (gezit Vanhoutte), 1945. Collectie H. Vanhoutte, Wevelgem.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: dinsdag 14 november 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens