Molenzorg

Waasmunster, Oost-Vlaanderen


Prentkaart (als lokatie Hamme opgegeven)
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Sint-Annamolen
Molen Malfliet
Malfliets molen

Ligging
Sint-Annastraat 42
9250 Waasmunster

Rode Dries
1,3 km ten Z v.d. kerk van Waasmunster
kadasterperceel C2080


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1705
Verdwenen
1926, sloop
Beschrijving / geschiedenis

De Sint-Annamolen of Malfliets molen (naar de laatste molenaar) was een houten graanwindmolen aan de zuidzijde van de Sint-Annastraat (nr. 42), op 1,3 kilometer ten zuiden van de kerk van Waasmunster. Hij stond dicht bij de nog bestaande afgeknotte romp van de Franckesmolen..

Deze staakmolen met teerlingen op molenberg werd in 1705 opgericht

Eigenaars na 1830:
- voor 1834, eigenaar: de Baillet François, graaf te Antwerpen
- later, eigenaar: de erfgenamen van de Vos de Hamme Rosalie Caroline Joséphine (overleden te Korsendonk bij Turnhout)
- 18.04.1839, deling: de Vos de Hamme gravin Sophie Caroline Joséphine, weduwe de Baillet de Ponsière, te Antwerpen (notaris Van Dael)
- 14.03.1845, erfenis: Gilissen Isabelle Cathérine Julie, echtgenote Borel de Gelissen Charles, rentenier te Brussel (overlijden van Sophie Caroline de Vos de Hamme)
- 06.01.1857, deling: a) Mercier Marie Julie (voor naakte eigendom), minderjarige eigenares te Brussel en b) Borel Charles (voor vruchtgebruk), eigenaar te Brussel (notaris Van Bevere)
- 03.06.1866, erfenis: a) Mercier Marie Julie (voor naakte eigendom), minderjarige eigenares te Brussel en b) Borel Charles, de erfgenamen (voor vruchtgebruik) (overlijden van CHarles Borel)
- 03.09.1867, deling: Hody-de Burtin de Blommendael Louis Charles Emile (notaris Van Bevere)
- 07.10.1874, verkoop: a) D'Hooghe Pieter Augustin, molenaar te Waasmunster en b) D'Hooghe Jan Frans, molenaar te Waasmunster (notaris De Weert)
- 02.05.1890, deling: D'Hooghe Pieter Augustin, molenaar te Waasmunster (notaris De Vuyst)
- 09.01.1901, erfenis: de erfgenamen (overlijden van Pierre Augustin D'Hooghe)
- 27.12. 1918, verkoop: a) Geerinck Emma Theresia, zonder beroep te Zede en b) Malfliet Frans Maria, landbouwer te Hamme (notaris Danneboom).

De staakmolen werd in 1926 gesloopt. Bijhorende rosmolen eveneens gesloopt. Jozef Malfliet zette de maalactiviteit nog tot midden 20ste eeuw verder in een mechanische maalderij (intussen afgebroken). Nadien handel in veevoeder en varkenskwekerij.

Van de molen bleef een prentkaart en een schilderij van Urbain Gerlo (1887-1986) bewaard.

Het achterin gelegen molenaarshuis werd in 1930 grotendeels vervangen door een nieuwe woning (volgens kadasterarchief). Laatste rest van het oude molenaarshuis in de achterbouw nu ook verdwenen. Schuin ingeplant alleenstaand breed burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak (kunstleien). Bakstenen lijstgevel met rondbogige muuropeningen voorzien van markerende bogen met druiplijst en diamantkopvormige boog- en sluitsteen. Strekse horizontale bakstenen banden. Gewijzigd houtwerk en voordeur verplaatst. Schaalmodel van een houten staakmolen opgesteld in de diepe voortuin als herinnering aan de vroegere windmolensite. De vroegere molenaarswoning is opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Lieven DENEWET, Herman HOLEMANS & Mieke VERBEECK

Bijlagen

Begin 17de eeuw was Pieter D'hooghe de molenaar op de molen van Sint-Anna bij Waasmunster, tot hij in problemen kwam met de heer van Hamme over het maalrecht in de streek. (Mededeling Bert M. D'hooge, 24.04.2008)

Literatuur

Gemeentearchief Waasmunster, Archief Ben Moens.
Ferrariskaart ca. 1775.
Atlas der Buurtwegen Waasmunster, ca. 1844.
Kaart Vandermaelen van Waasmunster, ca. 1850.
Kadastraal plan van P.C. Popp van Waasmunster, ca. 1860.
Ben Moens-Lambrechts, Zo was … Waasmunster, Antwerpen, C. De Vries-Brouwers, 1972.
Ben Moens – Lambrechts, Zo was … Waasmunster, Zaltbommel, 1990.
Ben Moens, "De identiteit van Waasmunster", Nieuwkerken, 1982.
Ben Moens, "Waasmunster. Herinneringen aan Durme en Heide", Hisstory, 1998.
"Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Eerste aflevering. De arrondissementen Aalst en Dendermonde", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XIV, 1960, 3 (Gent, 1962).
H. Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 8. Gemeenten U-Z", Opwijk, Studiekring "Ons Molenheem", Opwijk, 2008.
Frans De Potter & Jan Broeckaert, "Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Vierde reeks. 45ste deel. Waasmunster", Gent, 1890.
Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N.

Overige foto's

<p>Sint-Annamolen<br>Molen Malfliet<br>Malfliets molen</p>

Detail van deze prentkaart.

<p>Sint-Annamolen<br>Molen Malfliet<br>Malfliets molen</p>

Het molenaarshuis. Foto Helena Duchène, 01.10.2006

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: dinsdag 26 juli 2016

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens