Molenzorg

Deinze, Oost-Vlaanderen


Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Windmolen van het Sint-Margrieteklooster - II

Ligging
Peter Benoitstraat 24
9800 Deinze

zuidzijde
tegenover Ricardoplein


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1490
Verdwenen
voor 1830
Beschrijving / geschiedenis

De (Tweede) Windmolen van het Sint-Margrieteklooster was een houten korenwindmolen aan de zuidzijde van de huidige Peter Benoitstraat (nr. 23), tegenover het Ricardoplein.

Het Sint-Margrieteklooster werd te Deinze gesticht in 1428. Het kloosterdomein bevond zich aanvankelijk aan de zuidzijde van de latere Kalkhofstraat. Het domein strekte zich uit tussen de stadsgracht (heden de Guido Gezellelaan) en de huidige Leiedam. Rond 1580 behuisde het klooster definitief naar Ekkergem te Gent.

Op 18 maart 1487 richtte het klooster een smeekschrift naar de Graaf van Vlaanderen, Maximiliaan van Oostenrijk, om een windmolen te mogen oprichten. Dit werd toegestaan op voorwaarde dat de molen enkel voor eigen gebruik zou aangewend worden. Deze eerste windmolen stond aan de Leiedam nr. 4 (huidige plaats van het Stadsarchief Deinze).

Haar latere graanwindmolen stond op de hoek van de Meulenstraat en de huidige Peter Benoitlaan. Hij stond oorspronkelijk binnen de vesten met de Kaandel. De Meulenstraat werd naar deze molen genoemd. De oudste attestatie van deze straat is uit 1552: "upden houc vander muelestraete". Een oudere benaming is de Molenweg: "muelenwech" in 1490.

Deze staakmolen stat duideljik getekend op de kaart van Sanderus (1649), op een Franse vestingkaart (1694), de kaart van Deinze-buiten (1715), op de Ferrariskaart (ca. 1775) met het bruin symbool van een staakmolen en op de Markizaatkaart van Jan van Maldeghem (1786).

De windmolen verdween nog voor 1830.

Luc GOEMINNE

Literatuur

A. Cassiman, Geschiedenis der Stad Deinze, (Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XX-XXI, 1953-1954, p. 166).
Goeminne Luc, "Windmolens en rosmolens te Deinze-binnen", in: Geschiedkundige Kring Deinze, jaarboek 2011, p. 91-126.
Goeminne Luc, De windmolens op Deinze-buiten, Bijdragen tot de geschiedenis van Deinze en de Leiestreek, LXXI, 2004, p. 481-492.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: woensdag 8 november 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens