Molenzorg

Sint-Niklaas, Oost-Vlaanderen


Natuurgetrouw schilderij, 15.07.1919 (coll. familie D'Haese, Sint-Niklaas)
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Heimolen
Heymolen
Molen Mariman

Ligging
Heimolenhoek 8
9100 Sint-Niklaas

zuidzijde
zijde E17
tussen Wever- en Heimolenstraat
3,5 km ten Z v.h. centrum
kadasterperceel D2152 (windmolen)
D2153 (rosmolen)


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1430, een aantal keren herbouwd
Verdwenen
1920, sloop
Beschrijving / geschiedenis

De Heimolen (Heymolen) of molen Mariman (naar de laatste molenaars) was een houten korenwindmolen in het gelijknamig gehucht, aan de zuidzijde van de Heimolenhoek (nr. 8), aan de zijde van de huidige autosnelweg E17, tussen de Wever- en de Heimolenstraat, op 3,5 km ten zuiden van het stadscentrum.

De staakmolen werd voor 1430 gebouwd. Volgens een gezegeld perkament uit 1553 werd "den Heymeulen" dan begaan door Amelberge de Zuttere, weduwe van Antoon de Grave.

In 1626 werd octrooi verleend aan Joos Heyndricx voor een rosmolen "up het gheweste ghenaempt den heymeulenhouck". Deze was het type houten buitenrosmolen, stond naast de windmolen en bestond nog rond 1800.

We zien de windmolen aangeduid op de Ferrariskaart (ca. 1775) met het bruin symbool van een staakmolen, bij het gehucht "Heymeulen". Ook de Atlas der Buurtwegen (ca. 1842) en de kaart van Vandermaelen (ca. 1850) vermelden de gehuchtnaam (resp. "Heimolen" en "Hey Molen").

In de "Gazette van Gend" van 11, 17 en 24 februari 1800 verscheen de volgende advertentie betreffende de verkoping van de welbeklante korenwindmolen, met de molenberg, molenhuis, grond en andere medegaande gebouwen, 60 roeden groot, staande in de “Heymolenwyk” te Sint-Niklaas (communale kaerte n° 3), van ouds genaamd “den Hey-molen”, staande op 150 roeden, palende N. de Straete, O. Joseph van Havere, Z. de weduwe Smet en W. Cornelis Goossens; actueel bewoond en gebruikt door de verkoper, Frans de Cauwer. De molen is vrij op 11 floréal jaar VIII (of 1 mei 1800). Hij wordt openbaar verkocht op vier opeenvolgende marktdagen te Sint-Niklaas, te weten op 25 pluviôse, 1, 6 en 16 ventôse jaar VIII (of 14, 20 en 25 februari en 7 maart 1800), ten huize van Petrus Capon in de herberg d’Halve Maene op de Grote Markt aldaar.
Inlichtingen bij de burgers Guillielmus Frans Merckx en J.F. van Bogaert te Sint-Niklaas.

Eigenaars:
- tot 1800: de Cauwer Frans, molenaar op de Heimolen
- voor 1834, eigenaar: Mariman-Tack Jan, molenaar te Sint-Niklaas
- later, erfenis: de weduwe (overlijden van Jan Mariman)
- 07.06.1871, erfenis: de erfgenamen (overlijden van de weduwe van Jan Mariman)
- 05.09.1871, verklaring: de eigenaar is Pariman Pieter Jacob (onderhandse akte)
- 11.10.1884, deling: Mariman-Van Lysebetten Pieter Jacob, molenaar te Sint-Niklaas (notaris Geerts)
- 01.06.1914, gift: Mariman Jozef Eduard, molenaar te Sint-Niklaas (notaris Heirman)

De molen ondervond 's zomers wel hinder door de vele bomen in de omgeving.

Op de steenzolder lagen drie steenkoppels op één lijn, met als diameter: 1,20 m achteraan, 1,40 m in het midden en 1,50 m vooraan. Ze gingen gemakkelijk open. De molen bezat ook een goede cliënteel, ook uit het nabije Elversele, en had veel boerengemaal.

Tijdens de hoogmis op zondag werd de molen stilgezet: de Knaptand- en de Heimolen stonden stil van half 9 tot half 10, de molens van 't Brugsken van 9 tot 10 uur en de Kroon van half 10 tot half 11. Deze verschillende uren waren bepaald volgens de parochies waartoe zij behoorden: de Sint Jozefsparochie, de Sint-Niklaasparochie of die van de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Molenaar Pieter Mariman was afkomstig uit een zeer oude maalderfamilie, die in het Land van Waas wijd verspreid was. Pieter had een talrijk huisgezin en was een stoere werker. Hij werd 82 jaar. Twee jaar voordien scherpte hij nog zelf de molenstenen.

Voor 1900 kon er ook al gemalen worden met een stoommaalderij. De windmolen werd in 1920 gesloopt: we vinden hem niet meer vermeld in een akte van 22 juli 1920. Een motormaalderij nam zijn taak over.

Het familiebedrijf werd later verdergezet op een andere locatie (Vijfstraten) te Sint-Niklaas onder de naam "Molens Mariman" en ging zich gaandeweg toeleggen op de productie van vee- en duivenvoeder. Het bedrijf sloot zijn deuren in 1989.

Van de molen is ons geen foto bekend, in familiebezit bleef een natuurgetrouw schilderij bewaard uit 15 juli 1919.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Bijlagen

R. Van Lierde, "Sint-Niklaas en zijn windmolens", in: Annalen van de Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, LXXIII, 1970, afl. 2, p. 255-282. (270) (naar zijn handschrift uit 1934)

D'Heymolen
Buiten deze beschreven molens, die men stadsmolens noemde, bezat St. Nikolaas nog vijf molens buiten de stad, doch op deszelfs grondgebied. De bijzonderste daarvan was d'Heymolen: hij stond op den wijk van dien naam, op het hof tusschen de twee draaien (omkeeren) van den steenweg. Ik meen dat er nu nog een motormaalderij bestaat.
Die molen was iets grooter dan de vorigen, doch ook al oude, te oordeelen naar de vele herstellingen die hij van binnen ondergaan had, moet hij ook veel stormen getrotseerd hebben. 's Winters stond hij zeer schoon te winde, als de bladeren gevallen waren, maar 's zomers liet dat wat te wenschen, doch er bestond ook eenen goeden vuurmolen.
De molen had ook drij paar steenen, 1 m. 20 van achter, 1 m. 40 in 't midden, en 1 m. 50 van voor. Zij gingen gemakkelijk open. Hij bezat ook een goede cliënteel, veel boerengemaal, en stond daar in de gebuurte der gemeente Elversele, waar hij ook beklant was.
D'Heymolen hoorde toe in die tijd aan de heer P. Mariman, een afstammeling van een ook zeer oude maalderfamilie, waarvan ik echter de oorsprong niet ken, doch die ook nogal uitgespreid was. Die heer was een stoere werker, hij had ook een talrijk huisgezin. Later verman ik van een zijner zonen dat hij op tachtigjarigen ouderdom nog een paar steenen afscherpte, en dat hij 82 jaren oud wierd: die man heeft ook zijn brood in ledigheid niet gegeten.
(N.S. in een ander handschrift.)
Een perkamenten document, waarop het jaartal 1553, bestaat nog, doch is moeilijk te ontcijferen. De Brugsche archivaris die het in handen kreeg voor ontleding deelde mede dat de inhoud loopt over een "koorn- en windmolen binnen de prochie van St. Niklaes - de naam van "Amelberge de Zuttere Wede van Antoon de Grave" is duidelijk leesbaar, ook de melding "den Heymeulen" komt er op voor. Het stuk draagt een 4 sh zegel."

---------------

Mailbericht van Geert D'Haese, Sint-Niklaas, 13.09.2015 (achterkleinzoon van molenaar Pieter Mariman-van Lysebetten).

Ik ben de achterkleinzoon van Pieter Mariman en Maria van Lysebetten, vermeld in uw artikel.
Mijn grootmoeder, Maria Mariman, was de zus van Jozef Mariman, vermeld als laatste eigenaar van de staakmolen.
Ik heb u zojuist een foto gestuurd van een schilderij, klaarblijkelijk gemaakt in 1919, dat in bezit is van onze familie en door mij werd aangetroffen in de boedel van mijn dit jaar overleden moeder, dochter van bovenvermelde Maria Mariman. Voor zover wij weten is dit de enige afbeelding van de Heimolen die bewaard gebleven is. Ons familiearchief bevat helaas geen foto's van deze molen. De molenaar woonde met zijn gezin in de huisjes op de voorgrond.
Volgens de verhalen van mijn grootmoeder was de molen bij de afbraak vervangen door een stoommachine. Het familiebedrijf werd verdergezet op een andere locatie (Vijfstraten) te Sint-Niklaas onder de naam "Molens Mariman". Het ging zich gaandeweg toeleggen op de productie van vee- en duivenvoeder en bleef als zodanig bestaan tot in 1989.
Ik kwam uit op uw interessante site toen ik op zoek ging naar afbeeldingen van deze molen op internet.

Literatuur

Gedrukte bronnen
"Gazette van Gend", 11, 17 en 24 februari 1800, of  22 en 28 pluviôse en 5 ventôse jaar VIII

Werken
W. Smet, "De windmolens in het Waasland", Nieuwkerken-Waas, 1974.
W. Smet, "Kijk op het Waasland", Nieuwkerken-Waas, 1977, p. 17-66.
R. Van Lierde, "Sint-Niklaas en zijn windmolens", in: Annalen van de Oudheidkundige Kring van het Land van Waas, LXXIII, 1970, afl. 2, p. 255-282.
Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Derde aflevering. De arrondissementen Oudenaarde en Sint-Niklaas", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XVI, 1962, 2 (Gent, 1963)
G.K. Kockelberg, "De molens van Sint-Niklaas", in: Ons Molenheem, jg.30, 2005, nr. 3, juli-september, p.56-57, ill.
H. Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 7. Gemeenten S-T", Opwijk, 2007.

Mailberichten
Geert D'Haese, Sint-Niklaas, 13.09.2015 (achterkleinzoon van molenaar Pieter Mariman-van Lysebetten).

Overige foto's

<p>Heimolen<br>Heymolen<br>Molen Mariman</p>

Fragment van dat schilderij

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: donderdag 12 april 2018

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens