Molenzorg

Wortegem (Wortegem-Petegem), Oost-Vlaanderen


Foto ca. 1950 (coll. Leo van der Drift, Den Haag)
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Bouvelomolen
Meyers Meuleke

Ligging
Bouvelostraat 18
9790 Wortegem (Wortegem-Petegem)

grens Wortegem met Petegem
kadasterperceel B613d


toon op kaart
Type
Stenen bergmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1910
Verdwenen
1956, onttakeld / 1983, sloop romp
Beschrijving / geschiedenis

De Bouvelomolen was een  stenen korenwindmolen aan de Bouvelostraat 18 in het zuiden van Wortegem, aan de grens met Petegem-aan-de-Schelde.

Deze stenen grondzeiler werd pas in 1910 opgericht door August De Meyer-Van Hautte en kinderen, landbouwer te Wortegem. In de 19de eeuw was het gebied tussen Anzegem en Wortegem nog ingenomen door het Bouvelowoud, waardoor het verkeer in die streek vrij moeilijk verliep. Na de ontginning kwamen er velden tot stand.

De bouwheer-eigenaar, August De Meyer was landbouwer en tevens schrijnwerker-timmerman. Hij was nogal vernuftig,  zo vertelt ons Torie Mulders: "Hij begon met een houten windmoleke te maken om zijne slijpsteen en een ronde zaag te doen draaien. 't Hielp, hij vond het goed en 't meuleke werd vergroot, nog vermeerderd, afgebroken en eindelijk door deze klein steenen meuleke vervangen."

De stenen molen zeilde amper "20 voet", zo gaat Torie Mulders verder; "het stond rondom rond door boomen omgeven en ge moet er bij en op den dam staan, om te weten van al waar dat de wind er toch mogelijk aan kan." Als de windmolen niet wilde draaide, maalde August De Meyer het graan van de geburen met een oude boekweitkweern...

Opeenvolgende eigenaars
- 1910, opbouw: De Meyer-Van Hautte August en de kinderen, landbouwer te Wortegem
- 09.02.1931, erfenis: de kinderen (overlijden van August De Meyer)
- 17.02.1958, verkoop: De Bosschere-Seyns Achiel August, landbouwer te Wortegem (notaris De Meulemeester)
- 27.01.1983, gift: a) Debosschere Ivonna Maria, echtgenote Delombaerde Jozef Joubert, te Anzegem, b) De Bosschere Laurette Emma, echtgenote Terras Etienne Remi Richard, te Anzegem, c) De Bosschere Maurice Achiel, te Anzegem en d) De Bosschere-Noreilde Marcel Gerard te Anzegem (notaris Van Ongeval).
- 27.01.1983, deling: De Bosschere-Noreilde Marcel Gerard, te Anzegem (notaris Van Ongeval)

De molen was in de jaren 1950 vervallen geraakt en werd in 1956 onttakeld. Tot op het laatst was hij nog met een houten askop en houten pestelroeden uitgerust. De romp was in 1982 nog ingericht als een verblijfplaats en werd helaas in 1983 gesloopt.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Bijlagen

Torie Mulders (pseudoniem van Hector Vindevogel), "De windmolens tussen Schelde en Leie", in: Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, XXII, 1946-1948, p. 46-107 (82).
Ter plaatse waar voor honderd jaar Bouveloo woud nog in zijn volle uitgestrektheid tusschen Anseghem en Worteghem het verkeer moeilijk, zoo niet onmogelijk miek, staat nu midden de golvingen van de velden gewonnen op het woudgebied, Meyers Meuleke.
Rilde en kleene, het zeilt 20 voet, stond het rondom rond door boomen omgeven en ge moet er bij en op den dam staan, om te weten van al waar dat de wind er toch mogelijk aan kan.
De eigenaar is schrijnwerker-timmerman, en volgens mij nogal vernuftig. Hij begon met een houten windmoleke te maken om zijne slijpsteen en een ronde zaag te doen draaien. 't Hielp, hij vond het goed en 't meuleke werd vergroot, nog vermeerderd, afgebroken en eindelijk door deze klein steenen meuleke vervangen.
Nu maalt hij er het graan der gebuurs met een oude boekweitkwerm.

Literatuur

Torie Mulders (pseudoniem van Hector Vindevogel), "De windmolens tussen Schelde en Leie", in: Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, XXII, 1946-1948, p. 46-107 (82).
Verschoore A., "Zo leefde Wortegem", Oudenaarde, 1979.
Mattelaer Pierre, "Orkanen boven Vlaanderen", De Leiegouw, XXIX, 1987, 4, p. 485-489.
Castelain R., "Het Heksenproces te Anzegem (1603), 10de Jaarboek Geschied- en Heemkundige Kring "De Gaverstreke", 1982, p. 65-70.
Verbeeck M. & Tack A., Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout, 1998.
Inventaris van de wind- en watermolens in de Provincie Oostvlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster,(Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1962, Tweede band, XVI, 1963, p. 101.
Julien Th. Vandeputte, "De molens van het arrondissement Oudenaarde uit hun geschiedenis", Oudenaarde, 1974.
H. Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 8. Gemeenten U-Z", Opwijk, Studiekring "Ons Molenheem", Opwijk, 2008.
Mailbericht Leo van der Drift, Den Haag, 18.08.2014.

Overige foto's

<p>Bouvelomolen<br>Meyers Meuleke</p>

Verzameling Ons Molenheem

<p>Bouvelomolen<br>Meyers Meuleke</p>

Verzameling Ons Molenheem

<p>Bouvelomolen<br>Meyers Meuleke</p>

Verzameling Ons Molenheem

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 24 mei 2020

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens