Molenzorg

Sint-Joris-Winge (Tielt-Winge), Vlaams-Brabant


Prentkaart Albert (coll. Peter Meurrens)
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molen Heroes

Ligging
Kiezegemstraat
3390 Sint-Joris-Winge (Tielt-Winge)

Overwinge
kadasterperceel C42b


toon op kaart
Type
Staakmolen met open voet
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1847
Verdwenen
1940, sloop
Beschrijving / geschiedenis

De Molen Heroes was een houten korenwindmolen. Hij werd opgericht door molenaar Petrus Geens-Goris na toestemming van de Bestendige Deputatie van de provincie Brabant op 29 april 1847.

Eigenaars:

- 1847, opbouw: Geens-Gooris Petrus Norbertus, molenaar te Sint-Joris-Winge.
- later, erfenis: de weduwe en de kinderen (overlijden van Petrus Geens)
- 22.03.1889, verkoop: Heroes-Sente Florent, molenaar te Sint-Joris-Winge (notaris Brion)
- 15.07.1922, erfenis: en de kinderen (overljiden van vrouw Sente)
- 29.09.1923, gift: a) Heroes-Brandts Henri Louis (voor naakte eigendom), molenaar te Sint-Joris-Winge en b) Heroes Florent (voor vruchtgebruik), molenaar te Sint-Joris-Winge (notaris Peeters)
- 22.03.1939, einde vruchtgebruik: Heroes-Brandts Henri Louis, molenaar te Sint-Joris-Winge (overlijden van Florent Heroes)

Een broer van Henri, met name Jean Theophile Heroes, kwam terecht op de molen te Kapellen (afgebrand in 1914) en kocht in 1919 de molen van de familie Wuyts te Sint-Pieters-Rode.

Kort na het overlijden van Florent Heroes op 22 februari 1939, verdween de molen in 1940. De omstandigheden waren nogal mysterieus. Zelfs binnen de molenaarsfamilie Heroes deden hierover verschillende versies de ronde:
a. men had schrik dat de molen beschermd worden als monument en dat ze er dan niets meer mee zouden kunnen doen. Dus bevestigden ze een ijzeren staaf aan een van de wieken, richtten die omhoog tijdens een onweer en sloeg de bliksem er in, waardoor de molen tot op de grond afbrandde en de familie het geld van de verzekeringen kom innen
b. de molen werd verkocht aan een Nederlander die in Nederland een molenmuseum had.
c. de molen is wel degelijk afgebrand, maar door een ongeluk

Lieven DENEWET & Peter MEURRENS

Bijlagen

Mailbericht Peter Meurrens, 26.09.2012
In Sint-Joris-Winge stond de windmolen van mijn overovergrootvader, Florent Heroes. Een van zijn kleinzonen (kozijn van mijn grootvader) had de molen te Sint Pieters Rode,  die er goed op gelijkt. Het Cote d'Or prentje is wel degelijk van de molen te Winge.

Mailbericht Peter Meurrens, 30.09.2012
Ik bezit een oude prentkaart van de molen en van de molenaarsfamilie Heroes. Daarop zien we Florent Heroes, zijn kinderen en enkele van zijn kleinkinderen (waaronder mijn overgrootouders en mijn grootvader). Florent Heroes liet zich "le Grand Florent de Winge Saint Georges" noemen als hij een glaasje te veel op had, want hij voelde zich wel belangrijk als molenaar. Maar hij was eerder klein van gestalte...
Over het einde van de molen gaan verschillende versies rond. Dat is wat nogal raar, want de bronnen (mijn grootnonkels en -tantes) woonden allemaal in de buurt van waar de molen stond :
- volgens mijn grootvader had zijn nonkel schrik dat de molen zou geklasseerd worden als monument en dat ze er dan niets meer mee zouden kunnen doen. Dus bevestigden ze een ijzeren staaf aan een van de wieken, richtten die naar de hemel tijdens een onweer, en sloeg de bliksem er in waardoor de molen tot op de grond afbrandde (en de familie het geld van de verzekeringen kom innen)
- volgens zijn zus is de molen verkocht aan een Nederlander die in Nederland een molenmuseum had.
- volgens hun broer is de molen wel degelijk afgebrand, maar door een ongeluk
Het zou ergens tijdens de tweede wereldoorlog of vlak erna zijn gebeurd... Ondertussen is de generatie van mijn grootouders er niet meer.

Literatuur

Oost-Brabant (Heemkundig tijdschrift voor het Hageland en omgeving, uitgegeven door de Oostbrabantse werkgemeenschap), XVIII, 1981, 2 (Speciaal nummer Tielt-Winge)
M.A. Duwaerts e.a., De molens in Brabant, Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961.
Herman Holemans, Kadastergegevens: 1835-1985. Brabantse wind- en watermolens. Deel 5: arrondissement Leuven (M-Z), Kinrooi, Studiekring 'Ons Molenheem', 1994.
Chromo in: Henri Liebrecht, Quelques Traditions et Coutumes du Folklore Belge, volume 2, Bruxelles (Côte d'Or, Usines Alimenta, Rue Bara, 40), 1950.  Onderschrift: Vinghe (sec) Saint-Georges. Le moulin à vent est toujours en activité. De tekenaar was lid van de l'Académie Royale de Langue et de Littérature Français). De chromo's konden ingekleefd worden.
Mailbericht Peter Meurrens, 26.09.2012 & 30.09.2012 (achterachterkleinzoon van molenaar Florent Heroes).

Overige foto's

<p>Molen Heroes</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

<p>Molen Heroes</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

<p>Molen Heroes</p>

Prentkaart. Verzameling Ons Molenheem

<p>Molen Heroes</p>

Chromo uit een album van Cote d'Or, uitg. door Henri Liebrecht, 1950 (coll. Denis Noƫ)

<p>Molen Heroes</p>

Molenaarsfamilie Heroes (coll. Peter Meurrens)

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 5 september 2015

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens