Molenzorg

Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas), Oost-Vlaanderen


Coll. Heemkundige Kring De Kluize Sint-Pauwels
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Molen van de Vosselwijk
Molen Heynderickx
Molen D'hollander

Ligging
Potterstraat 16
9170 Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas)

Vosselwijk
kadasterperceel A920


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
1658
Verdwenen
1869
Beschrijving / geschiedenis

De Molen van de Vosselwijk was een houten korenwindmolen in de Potterstraat 16 op de Vosselwijk. Ernaast  stond een rosmolen om ook in windstile periodes te kunnen malen.

De molen werd in 1658 gebouwd. We zien hem aangeduid op de Ferrariskaart van ca. 1775 met het bruin symbool van een staakmolen.

Rond 1830 behoorde de molen toe aan Josephus Vereecken-De Vos, molenaar e Sint-Pauwels. Op 2 oktober 1851 werd de molen verkocht aan Eduard De Bruyne, bakker te Sint-Pauwels (akte notaris Bocklandt).

Reeds in 1869 verdween de staakmolen. De reden hiervan is niet bekend.

Op het bidprentje van de molenaarszoon Petrus-Josehus-Maria Heynderickx (Sint-Pauwels, 1844-1864) zie je de kerk van Sint-Pauwels, het molenhuis (Potterstraat 16) en de staakmolen van de Vosselwijk.

De molenaarswoning werd in 1864 bewoond door de familie Heynderickx, daarna de familie De Maere, vervolgens de familie D'hollander, nu De Cock. In dit huis is nog een schoorsteenreliëf en op de bakoven lag een molenreliëf uit Balegemse klei met een dikte van 8 cm en reliëf van 1 cm. Deze afbeelding van de molen uit de Vosselwijk met het bouwjaar 1658 bevond zich op de bakoven van Edward D'hollander en in 1958 door Iréne D'hollander geschonken aan Romain D'hollander. Deze steen werd in 1969 ingemetseld in de schouw van de living in het huis van laatstgenoemde, Grouwesteenstraat 32 te Lokeren.

Het molenaarshuis bestaat nog en is nu opgenomen in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.  Het is een burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beraapte gevel, aangenaam verlevendigd door vlakke muurbanden en deur- en vensteromlijstingen. Vensters met arduinen lekdrempels. Gelijkaardige deur op arduinen neuten.

Lieven DENEWET

Literatuur

Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Derde aflevering. De arrondissementen Oudenaarde en Sint-Niklaas, in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XVI, 1962, 2 (Gent, 1963).
W. Smet, De windmolens in het Waasland, Nieuwkerken-Waas, 1974.
W. Smet, Kijk op het Waasland, Nieuwkerken-Waas, 1977, p. 17-66.
H. Holemans, Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 7. Gemeenten S-T, Opwijk, Studiekring Ons Molenheem, 2007.
A. Demey, Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7N2 (S-T), Brussel - Gent, 1981.

Overige foto's

<p>Molen van de Vosselwijk<br>Molen Heynderickx<br>Molen D'hollander</p>

Bidprentje van Petrus-Josehus-Maria Heynderickx, 1864. Coll. Heemkundige Kring De Kluize Sint-Pauwels

<p>Molen van de Vosselwijk<br>Molen Heynderickx<br>Molen D'hollander</p>

Reliëf uit Balegemse klei met de molen (foto coll. Heemkundige Kring De Kluize Sint-Pauwels)

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zondag 22 maart 2015

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens