Molenzorg

Wondelgem (Gent), Oost-Vlaanderen


Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Galgemolen
Galgenmolen
Molen De Groote

Ligging
Industrieweg
9032 Wondelgem (Gent)

noordzijde
ten noorden van de hoek Liefkensweg-Evergemsesteenweg
Kuyper
1,1 km N v.d. kerk
kadasterperceel C 516


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
voor 1678
Verdwenen
1866, sloop
Beschrijving / geschiedenis

De Galgemolen was een houten korenwindmolen, type staakmolen, op de noorderhoek van de Liefkensstraat en de Evergemsesteenweg, aan de noordzijde van de huidige Industrieweg, op 1,1 km ten noorden van de parochiekerk van Wondelgem.

De staakmolen werd voor 1678 opgericht.

We zien hem aangeduid op:
- de Ferrariskaart (ca. 1775) met het bruin symbool van een staakmolen op teerlingen
- de Atlas der Buurtwegen (ca. 1842), met het grondvlak van een staakmolen op teerlingen
- de Topografische kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850)

Op 16 februari, 1 en 15 maart 1792 werd te Wondelgem “op de Weegsche” in de herberg van de weduwe van Antone Boelens openbaar verkocht : de korenwindmolen, van ouds genaamd “den Galge-Molen”, met berg, op- en afrede, met nog een lochting ten westen ervan, samen ca. 66 roeden groot, […] alsmede een op het erf van wijlen Francies van Rae met octrooi geërigeerde snuifwindmolen, waarvan de cijns eindigt op kerstavond 1797, volgens de bijhorende cijnsbrief. Inlichtingen bij de procureurs de Ruyck en Speelman, beiden te Evergem.

Maar de molen was blijkbaar niet verkocht geraakt, want op 23 maart verscheen opnieuw een advertentie, waarin andermaal een openbare verkoop wordt aangekondigd. Ditmaal vormde een hofstede, zijnde “het molenhuis”, daarvan koop I, terwijl de molen nu koop II uitmaakte, waarbij gespecifieerd werd dat de koper, zowel van molen als van molenhuis, slechts “tot de helft ervan in liber gebruik kan komen”, en van de andere helft pas na het eindigen van de lopende pacht (gehouden door Pieter Colle). Kopen III tot V waren drie partijen zaailand (resp. genaamd het Meulenstuk, Nelle Claeyssens’ Stuk en den Heyn-Akker). Koop VI is een erf of cijnsgrond van 118 roeden groot, waarop wijlen Francies van Rae een huis gebouwd heeft, alsook “daerop geërigeerd eenen snuyf-windmolen”.

Rond 1830 was hij in het bezit van brouwer Josse De Groote te Wondelgem.
Bij verdelingsakte verleden op 11 februari 1864 (voor notaris Francis Leopold De Backere uit Gent) kwam de molen toe aan Leopold De Groote, molenaar te Wondelgem.
De molen verdween reeds in 1866: hij komt niet meer voor in een akte van 8 oktober van dat jaar. 

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Literatuur

Archiefbronnen en kaarten
- Ferrariskaart (ca. 1775)
- Atlas der Buurtwegen (ca. 1842)
- Topografische kaart van Ph. Vandermaelen (ca. 1850)

Gedrukte bronnen
- Gazette van Gend, 09.02.1792, 23.03.1792.

Werken
- De Potter F. & Broeckaert J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 7, Gent, 1864-1870.
- Vanaverbeke L., Geschiedenis van Wondelgem, Wondelgem, 1968.
- Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. De arrondissementen Eeklo en Gent, in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XV, 1961, 2 (Gent, 1962).
- Herman Holemans, Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 8. Gemeenten U-Z, Opwijk, Studiekring "Ons Molenheem", Opwijk, 2008.

Mailberichten
- Bart Veeckmans, Leuven, 06.04.2014.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: donderdag 11 februari 2021

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens