Molenzorg

Haut-Ittre (Ittre), Waals-Brabant


Foto: Ria Van Houtven, Lier, 24.05.1965, Verzameling Ons Molenheem; Stichting Levende Molens, Roosendaal
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Moulin Férier
Vieux Moulin

Ligging
Rue aux Cailloux
1461 Haut-Ittre (Ittre)

grens met Ittre
op de Ry Ternel
kadasterperceel B167c


toon op kaart
Type
Bovenslag watermolen
Functie
Papiermolen, later korenmolen
Gebouwd
1837 (papiermolen) / ca. 1860 (graanmolen)
Verdwenen
1977, sloop gebouw
Beschrijving / geschiedenis

De Moulin Férier, genoemd naar de uitbater, was een watermolen in de rue aux Cailloux, op de Ry Ternel, aan de grens met Ittre, in een idyllisch landschap.

Hij werd opgericht als papiermolen mits toestemming van de Bestendige Deputatie van de provincie Brabant op 14 september 1837 aan Charles-Louis Férier. In 1838 werd de molen in werking gesteld.

Opeenvolgende eigenaars:
- 1837, opbouw: a) Férier Charles Louis, hoefsmid te Ittre (document 220: "construction en 1837, en activité en 1838")
- na 1845, erfenis: de kinderen: a) Férier Charles, rentenier te Ittre, b) Férier Julie, echtgenote Sussenaire Emmanuel, handelaar te Tubize, c) Férier Charles, onderwijzer te Ronquières, d) Férier Jean Baptiste, bakker te Ittre, e) Férier Pierre Adèle, zonder beroep te Itre, f) Lisart Léopold, landbouwer te Wauthier-Braine, g) Lisart Charles Louis, bediende te New York, h) Lisart Marie Caroline, zonder beroep te Haut-Ittre en i) Férier Julie Ghislaine, zonder beroep te Haut-Ittre
- 09.07.1870, verkoop: Férier-Duchesne Charles Laurent, molenaar te Haut-Ittre (notaris Delaloy)
- 12.08.1901, erfenis: de weduwe en de kinderen (overlijden van Charles Férier)
- 22.08.1915, erfenis: de kinderen (overlijden van de weduwe Duchesne van Charles Laurent Férier)
- 20.01.19254, deling: Férier-Balant Jules Louis Jean Baptiste Ghislain, molenaar te Haut-Ittre (notaris Gillis)
- 20.09.1949, erfenis: a) Férier-Ballant Jules Louis Jean Baptiste Ghislain, de weduwe (voor vruchtgebruik) en Vanvaremberg-Férier Fernand Ernest Désiré Henri (voor naakte eigendnom), industrieel te Ittre (overlijden van Jules Férier)
- 17.11.1955, einde vruchtgebruik: Vanvaremberg-Férier Fernand Ernest Désiré Henri, industrieel te Ittre (overlijden van de weduwe Ballant van Férier Jules Louis - "moulin à eau désaffecté")

Rond 1860 werd de papiermolen omgevormd in een graanmolen. De waterval bedroeg 3,95 meter. Het gebouw was in baksteen opgetrokken. In 1965 was het houten bovenslagrad met de watergoot nog aanwezig, maar het was toen al sterk vervallen. Het gebouw werd in 1977 gesloopt en vervangen door een woonhuis.

In het centrum van Haut-Ittre is tegenover het gemeentehuis, een oriëntatietafel opgericht op de plek van het geografisch middelpunt van België, evenwel zonder rekening te houden met de (Duitstalige) Oostkantons. De vroegere kantstenen van de papiermolen werd in die tafel verwerkt. Eigenlijk verdienen deze stenen rechtop te worden gezet om de werking van een kollergang beter te laten uitkomen. Met de huidige horizontale opstelling en de aandacht voor de oriëntatietafel, wordt ook nauwelijks aandacht aan de interessante papiermolen gegeven.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Au centre d'Ittre, face à l'hôtel communal, est érigée une table d'orientation dont le plateau est formé de deux meules provenant de l'ancien moulin à papier de Samme. On attribue à ce monument l'étonnante particularité d'être le centre géographique de la Belgique. Cette situation ne tenait pas compte des cantons de l'Est (Eupen-Malmedy).

Le moulin fut érigé comme un mpulin à papier, par suite de l'autorisation de la province de Brabant, le 14 septembre 1837, à Charles-Louis Ferrier. Plus tard, le moulin est devenu un moulin à grains.

Literatuur

G. Pelgrims, Histoire de la commune d'Ittre, Jette, 1952;
Herman Holemans, Kadastergegevens: 1835-1985. Brabantse wind- en watermolens. Deel 7: arrondissement Nijvel (F-O), Kinrooi, Studiekring Ons Molenheem", 1998;
M.A. Duwaerts e.a., De molens in Brabant, Brussel, Dienst voor Geschiedkundige en Folkloristische Opzoekingen van de Provincie Brabant, 1961.
Alphonse Wouters, "Canton de Nivelles", p. 46.
Jules Dewert, "Les moulins du Hainaut. Arrondissement de Mons", Annales du Cercle d'histoire et d'archéologie de Baudour, t. 4, 1939, p. 1-202 (65).

Mailberichten
John Verpaalen, Roosendaal, 2014, 23.12.2022.

Overige foto's

<p>Moulin Férier<br>Vieux Moulin</p>

Verzameling Ons Molenheem (foto van een andere molen)

<p>Moulin Férier<br>Vieux Moulin</p>

Verzameling Ons Molenheem

<p>Moulin Férier<br>Vieux Moulin</p>

De kantstenen van de papiermolen hergebruikt als oriëntatietafel, centrum van Ittre.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: zaterdag 24 december 2022

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens