Molenzorg

Sleidinge (Evergem), Oost-Vlaanderen


Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Daasdonkmolen
Kapellemolen

Ligging
Daasdonk
9940 Sleidinge (Evergem)

hoek met Eeksken
2,3 km NW v.d. kerk
kadasterperceel D2202


toon op kaart
Type
Staakmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
begin 17de eeuw
Verdwenen
1915, omgewaaid
Beschrijving / geschiedenis

De Daasdonk- of Kapellemolen was een houten korenwindmolen op de grens met Waarschoot, op de hoek van Daasdonk en Eeksken. Hij behoorde bij de heerlijkheid Niewenhove in Gent.

De staakmolen werd gebouwd begin de jaren 1600. Hij staat afgebeeld op de Ferrariskaart van ca. 1775 met het bruin symbool van een staakmolen.

Uit het proces-verbaal van afpaling van de gemeente Sleidinge van 1820:
"il y a sept moulins à vent qui servent à moudre du grain. Ils sont partagés en deux classes. L'expert n'ayant pu se procurer de baux pour cete espèce de propriétés en a étabi d'après la population de la commune, et par comparaison avec les moulins des communes voisines. Il a fixé le revenu brut de ceux de la 1e classe à 360, toutes charges comprises; 1/3 déduit reste 240. Les moulins de seconde classe sont de même grandeur que ceux de la première. L'expert estime que leur revenu est plus faible d'un sixième que celui des moulins de première classe et qu'elle ne peut être portée qu'à 200."

Eigenaars na 1830:
- voor 1834, eigenaar: Goethals Joannes, de weduwe, molenarin te Waarschoot
- later, eigenaar: a) Goethals Amelia en b) Goethals Marie Anne
- 24.01.1861, erfenis: Goehtals Maria Anna, landbouwster te Waarschoot (overlijden van Amelie Goethals)
- 1864, erfenis: (registratie op 16.05.1863) Collé Bruno, molenaar te Warschoot (overlijden fvan Maria Anna Goethals)
- 16.07.1877, erfenis: Bauwens-Van der Linden August, molenaar te Waarschoot (overlijden van Bruno Collé)

De staakmolen waaide om in 1915 en werd daarna vervangen door een mechanische maalderij op de hoek 't Hand - Eeksken. Nu herinnert een grote molensteen aan de vroegere staakmolen.

De taak was al eerder grotendeels overgenomen door de mechanische maalderij en olieslagerij Bauwens, opgericht in 1883 door A. Bauwens (cf. jaartal en initialen A.B. in gele baksteentjes in straatgevel). Stopgezet in 1926; behouden stoommachine en maalstenen tot 1946. lngeplant op de Daasdonk nr. 1 op de hoek met 't Hand, op grondgebied Waarschoot.

Lieven DENEWET & Herman HOLEMANS

Bouwkundige beschrijving van de molenaarswoning en het maalderijgebouw (Agentschap Onroerend Erfgoed)

Woonhuis ten oosten en maalderij ten noorden op het erf, toegankelijk via een ijzeren hek aan betonnen pijlers. Bij de straat ingeplant woonhuis van vier traveeën onder zadeldak (pannen) met oude kern (sporen van vlechtingen in rechter puntgevel) aangepast in 1883. Gecementeerde straatgevel met deur en vensters in vlakke omlijsting, met luiken. Links aanpalende bakstenen stallen en wagenhuis.

Ten noorden, voormalig maalderijgebouw op L-vormige plattegrond met vijf traveeën range machinekamer en graanmaalderij onder zadeldak (pannen) en aansluitend drie bouwlagen hoge stapelruimte onder plat dak, toegevoegd voor W.O. I. Straatpuntgevel met rondboogvormige benedenvensters met ijzeren roedenverdeling en rondboogvormig zolderluik omgeven door initialen A B en jaartal 18-83. Rechts aangebouwd kolenmagazijn met oorspronkelijk hoge ronde schoorsteen in de oksel. Erfgevel met rondboogpoort en getoogde vensters met roeden en aflijnende baksteenfries. Stapelruimte met getoogde muuropeningen en laadvensters met katrol. Behouden binnenstructnur met troggewelven op gietijzeren zuilen.

Literatuur

Alfons Ryserhove, "Oud Sleidinge (8)", Ons Meetjesland, jg. 13, 1980, nr. 2
F. De Potter & J. Broeckaert, "Geschiedenis der gemeenten van Oost-Vlaanderen. Reeks 1. Arrondissement Gent. Deel 6. Sleidinge (27 p.), Gent, 1865.
"Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. De arrondissementen Eeklo en Gent", in: Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen, XV, 1961, 2 (Gent, 1962);
H. Holemans, "Oostvlaamse wind- en watermolens. Kadastergegevens 1835-1990. Deel 7. Gemeenten S-T", Opwijk, 2007.
Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M., Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel - Turnhout, 1994.

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: donderdag 13 juli 2017

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens