Molenzorg

Hoogstade (Alveringem), West-Vlaanderen


Foto: Donald Vandenbulcke, Staden
Algemeen
Collectie
Verdwenen Belgische Molens
Naam

Rosmolen

Ligging
Brouwerijstraat 11
8690 Hoogstade (Alveringem)

50°58'39.65" N 2°41'5.25" E


toon op kaart
Type
Buitenrosmolen
Functie
Korenmolen
Gebouwd
19de eeuw
Verdwenen
1944, omgevormd / ca. 2010, sloop
Beschrijving / geschiedenis

Op het erf van de boerderij in de Brouwerijstraat nr. 11 bevond zich een vierzijdige houten buitenrosmolen uit de 19de eeuw.
Nadat hij stilgelegd werd , werd het gebouwtje in 1944 verlengd met bakstenen muren, zodat een rechthoekige bergplaats bekomen werd.
Het gebouw werd rond 2010 gesloopt, ondanks zijn opname in de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed.

Lieven DENEWET & Maarten OSSTYN

Technische beschrijving van de rosmolen uit 1975 (Luc Devliegher)

De nu verlengde, vierzijdige houten rosmolen wordt thans als bergplaats gebruikt. Het gebouw mat oorspronkelijk 5,50 x 5,50 m buitenwerks. De wanden bestaan uit een bakstenen voeling (stenen 20 x 10 x 6 cm) waarop een stijlwerk met horizontale plankenbeschieting  onder een gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met wolfseindhorizontale beplanking. Twee wanden - warin telkens een luikje - bestaan nog; van een derde wand, die nu binnenwand geworden is, zijn de stijlen nog gedeeltelijk ter plaatse; de vierde wand werd in 1944 door een bakstenen muur vervangen.
De niet meer aanwezige koningsspil draaide op de begane grond. In de daknok komen de kepers samen tegen het vierkant, waardoor de spil boven het dak uitkwam; vier bouten bevestigden het - verdwenen - kransstuk aan dit vierkant. In het balkwerk van de rosmolen ziet men op drie plaatsen sporen van bevestiging van het aandrijfwerk.

Bouwkundige beschrijving uit 1982 (Agentschap Onroerend Erfgoed)

Thans als stalling gebruikte rosmolen. Rechthoekig gebouwtje, deels met bakstenen wanden, deels met een horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling, onder een gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met wolfseind, uit 19de eeuw Verlenging van de oorspronkelijk vierkante (5,50 x 5,50 meter) rosmolen in 1944, waardoor een buitengevel tot binnenwand werd omgevormd. Koningspil en kransstuk heden verdwenen. Sporen van bevestiging van het aandrijfwerk op het balkwerk.
Hoeve met losse opstelling van de gebouwen rondom het boerenhuis, vermoedelijk teruggaand op een oudere kern, doch nu met 20ste-eeuws uitzicht. Buiten de aangepaste rosmolen, weinig architecturale noemenswaardigheden.

Literatuur

Luc Devliegher, "Rosmolens in de Westvlaamse kuststreek", in: Biekorf, LXXVI, 1975-1976, p. 289-290; ook verschenen als monografie (Brugge, 1977, 110 p. en 1983, 154 p. - 2de herziene uitgave: Provinciaal Museum van het Bulskampveld te Beernem, Katalogen en Bijdragen, 2), p. 51-52.
Anne Marie Delepiere & Mimi Lion m.m.v. M. Huys, "Inventaris van het cultuurbezit in België , Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Veurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen", 8N, Brussel - Gent. 1982.

Overige foto's

<p>Rosmolen</p>

Foto: Lieven Denewet

Stuur uw teksten over deze molen  | 
Stuur uw foto's van deze molen
  
Laatst bijgewerkt: vrijdag 26 december 2014

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in database zoek op provincie Stuur een algemene e-mail over molens vorige pagina Home pagina Naar bestaande molens