Molenzorg
navigatie Wachtebeke, Oost-Vlaanderen
Foto van Van Holles molen, Wachtebeke, Sinds 2002 opgeslagen te Wachtebeke. Hier de kap. Foto Maarten Osstyn, Adegem, 26.09.2009 | Database Belgische molens © Sinds 2002 opgeslagen te Wachtebeke. Hier de kap. Foto Maarten Osstyn, Adegem, 26.09.2009

Van Holles molen
Puyenbrug 5
9185 Wachtebeke
Provinciaal Molencentrum Mola
51.149948, 3.865424 (Google Maps)
Provincie Oost-Vlaanderen
1976 / na 2013
Staakmolen met open voet
Korenmolen
Kleine maalvaardige staakmolen
Gelaste roeden
Eén steenkoppel
Thans gedemonteerd, wordt heropgebouwd
---,
Niet beschermd
Geen
Op aanvraag
51023 (allemolens.nl)

Beschrijving / geschiedenis

In het MOLA, het provinciaal molencentrum in Wachtebeke, liggen verschillende molenonderdelen en ook gedemonteerde kleine windmolens. Het ligt al de bedoeling in de toekomst deze molens te herbouwen in het domein Puyenbroek. De uitvoering van deze plannen is over meerdere jaren gespreid. De onderdelen liggen opgeslagen in de loods (werkplaats), de serres aan de commanderie en gewoon op verschillende plaatsen aan de commanderie en op het domein.

In 1976 richtte Gerard Van Holle (vader van molenaar Johan Van Holle te Ertvelde) een kleine maalvaardige staakmolen op bij zijn woning in de Hollekensstraat te Assenede. In augustus 2002 werd het molentje gesloopt en overgebracht naar het Provinciaal Molencentrum (Mola) te Wachtebeke.

Het natuurgetrouw schaalmodel is een staakmolen met open voet, voorzien van stalen gelaste roeden en bezit één steenkoppel. Pas vanaf 2013 wordt een heroprichting voorzien, al meer dan een decennium na de overbrenging.

Lieven DENEWET

Verslag van een plaatsbezoek in het Mola, voorjaar 2010 (Maarten Osstyn)

De heroprichting gebeurt grotendeels door Vincent Focketeyn en Guy Suy.
Het skelet van de molenkast staat in de loods. Guy Suy beslaat thans de windweeg met beplanking. De molen bestaat uit een volledige zolder en een halfzolder waarop een koppel stenen lag. Aan de commanderie ligt de kap opgeslagen. Hij is overdekt met twee golfplaten. In deze kap zien we nog de metalen bovenas met zijn dito askop en het houten bovenwiel. Rond dit bovenwiel is een metalen vangband gespannen.  Boven de bovenas is nog een extra asje gemaakt. Via een transportband met twee houten wielen werd deze in werking gezet.
Naast deze kast zien we de houten voet staan: een houten staak, kruisplaten en banden. Deze zijn overdekt om ze tegen water te beschermen.
In de serre zien we de gedemonteerde trap liggen. De treden zijn wel verwijderd. De staart staat ernaast. In de serre staan ook de gelaste roeden (nagebouwd in hout) en het houten hekwerk. De roeden zijn doorgezaagd, maar het oorspronkelijke hekwerk is nog aanwezig. Voor een kleine staakmolen is dit hekwerk nog redelijk zwaar.
Ook zien we de schoren, de begijntjes en het kruiwiel liggen. Dit kruiwiel bestaat uit vier armen en is groen en rood gekleurd.  

Paul Bauters, "Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen", Gent, Provinciebestuur, 1985;
Paul Bauters, "Oostvlaams molenbestand 1986", Gent, 1986 (Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen. Bijdragen, nieuwe reeks, 25).

Overige foto's

transparant

Van Holles molen

Foto Marnix Bogaert, Marke, 07.06.2003

Van Holles molen

Foto Marnix Bogaert, 07.06.2003

Van Holles molen

Foto Marnix Bogaert, 07.06.2003

Van Holles molen

Foto Marnix Bogaert, 07.06.2003

Van Holles molen

Op de oorspronkelijke standplaats te Assenede. Foto: Cyriel Denewet, 1976


Laatst bijgewerkt: vrijdag 11 december 2020
Stuur uw teksten over deze molen
Stuur uw foto's van deze molen
  

 

De inhoud van deze pagina's is niet printbaar.

zoek in databasezoek op provincieStuur een e-mail over molen Van Holles molen, Wachtebekehomevorige paginaNaar Verdwenen Molens